Carolina Gynning blev våldtagen av en kompis: ”En del av mig försvann den kvällen”

Öppnar upp om traumat i ”Stjärnorna på slottet”

Carolina Gynning blev drogad och våldtagen av en kompis och hans killgäng när hon var tonåring.

I ”Stjärnorna på slottet” bryter hon ihop när hon berättar om traumat.

– Det behövde för mig gå många, många år innan jag kunnat landa i att kunna prata om det, och många, många timmar terapi, säger hon till Aftonbladet.

Carolina Gynning, 44, berättar om våldtäkten i det sista avsnittet av ”Stjärnorna på slottet”.

Tv-profilen och konstnären har tidigare i sitt sommarprat 2013 berättat om traumat, men utöver det har hon varit fåordig om händelsen som kraftigt påverkat hela hennes liv.

Carolina Gynning säger att våldtäkten inträffade när hon gick på gymnasiet och var ute och dansade med en nära tjejkompis. En kille som Carolina Gynning också var kompis med kom dit med sitt killgäng.

– Vi hade jättekul och de bombade på med sprit och shots och jag började bli riktigt full, säger hon.

”Jag ligger helt förstenad”

Hon säger att hon började testa droger redan från 13-årsåldern, men förtydligar att hon den här kvällen inte hade tagit några droger.

Under kvällen började tjejkompisen må dåligt och valde att gå hem, medan Carolina Gynning var kvar själv med killarna.

– Sedan är det bara svart. Och jag vaknar av att jag är helt naken och ligger i en säng och att det ligger en kille på mig. Jag vet ju då vem det är. Det är en av killarna i gänget. De andra killarna står runtom. Jag ligger helt förstenad. Jag försöker gapa eller röra mina armar och jag ser ju rummet. Men jag kan inte röra mig. Det är bara en sådan fruktansvärd känsla och jag fattade vad som skulle hända. Ni fattar säkert.

Carolina Gynning bryter ihop i ”Stjärnorna på slottet”.
Carolina Gynning bryter ihop i ”Stjärnorna på slottet”.

Blev drogad

Anja Lundqvist frågar om hon blev våldtagen och Carolina Gynning svarar ”ja”.

– De gör då saker med mig. Många av dem. Jag vet fortfarande inte riktigt om jag kan ta in vad som har hänt för det är så sjukt. Jag menar, det här var en kompis till mig. Jag vet inte vad man ska tänka. Det finns liksom inga ord.

Hon berättar att hon hade blivit drogad. När drogens effekt avtog och hon började kunna röra sig igen gick hon därifrån. Efteråt kände hon en fruktansvärd ångest.

– En del av mig försvann den kvällen.

Carolina Gynning bryter ihop i tårar när hon berättar om hur många gånger hennes tjejkompis, som hon beskrev som sin finaste vän, försökte kontakta henne efteråt, men att hon inte har orkat träffa henne för att hon påminner henne för mycket om det som har hänt.

– Jag måste verkligen få tag i henne, jag vill bara ge henne en kram, säger hon i tårar.

Cariolina Gynning.
Cariolina Gynning.

Valde att inte anmäla

Till Aftonbladet säger Carolina Gynning att det är en väldigt tung sak för henne att prata om.

– Som man ser i programmet är det känsloladdat. Men jag känner också att varje gång jag berättar det så är det som att det släpper lite. Och jag tror att det värsta man kan göra när man varit utsatt för ett övergrepp är att hålla allt inom sig. Det gör att smärtan blir ännu större. I processen att försöka bli hel känns det som en väldigt viktig del att kunna prata om det.

Hon valde på den tiden att hålla allt inom sig och anmälde aldrig våldtäkten. Det är heller inte något som hon funderat på att göra i efterhand.

– Nu har det gått så otroligt många år och det känns sent. Och på den tiden orkade jag inte det, det var en för stor grej. Det är möjligt att jag hade agerat annorlunda i dag, men jag var så pass ung och ville bara släta över det på något sätt och försöka glömma bort det.

Berättar för att hjälpa andra

Huruvida Carolina Gynning har tagit kontakt med tjejkompisen eller inte inför sändningen av programmet väljer hon att inte berätta.

– Det känns för privat.

Att hon berättar i tv om vad hon har varit med om är för att hon som offentlig person ska kunna hjälpa andra med sin historia.

– Det behövde för mig gå många, många år innan jag kunnat landa i att kunna prata om det, och många, många timmar terapi.

”Stjärnorna på slottet” sänds lördag 20.00 i SVT och på SVT Play.

Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning, Lars Lerin, Anja Lundqvist, Pia Johansson i ”Stjärnorna på slottet”.
Jon Henrik Fjällgren, Carolina Gynning, Lars Lerin, Anja Lundqvist, Pia Johansson i ”Stjärnorna på slottet”.
Publisert:

LÄS VIDARE