Stockholm

Sara Danius strålar i Börshuset

Av: 

TT

NÖJE

"Ourselves, Sara Danius" heter Ylva Snöfrids portätt av Sara Danius som nu är färdigt att presenteras för uppdragsgivaren, Svenska Akademien.

Sara Danius hann själv aldrig sitta modell och i ett pressmeddelande förklarar Ylva Snöfrid att hon därför försökt hitta Danius "urbild".

"Ourselves, Sara Danius" av konstnären Ylva Snöfrid.
"Ourselves, Sara Danius" av konstnären Ylva Snöfrid.

"Jag har tänkt att hon strålar på ett surrealistiskt sätt, att realismen ligger i spegelskärvans yta och sprickor, och att hennes kropp som lite yngre är stark och smidig, men ändå fragmenterad av det ljus som hon utstrålar från sin framtid", säger Ylva Snöfrid.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare får av tradition sina porträtt målade av en konstnär. För Sara Danius del hann det aldrig bli verklighet innan hon hastigt lämnade sitt uppdrag och senare avled. Valet av konstnär gjordes av Danius familj och fick också Akademiens samtycke.

Från 30 september till 30 oktober visas porträttet på galleriet Cfhill i Stockholm. Därefter flyttas det till Börshuset där den nuvarande ständige sekreteraren Mats Malm valt målningen av Svenska Akademiens enda kvinnliga ständiga sekreterare som ett av de porträtt som ska pryda hans arbetsrum.

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm