Talang (tv-program)

Martin, 45, har memorerat hela Aftonbladet - gör stor succé i ”Talang”

Här chockar minnesmästaren hela juryn

Av: 

Rosanna Berg

NÖJE

Martin Nilsson tävlade i kvällens ”Talang” med sitt otroliga minne.

Han hade lusläst och memorerat ett helt nummer av Aftonbladet – och han golvade hela juryn, som skickade honom vidare i tävlingen.

– Jag hade verkligen inte räknat med det, säger Martin.

Psykologiläraren Martin Nilsson, 45, från Halmstad chockar juryn i kvällens ”Talang” i TV4. Han har memorerat en dagsfärsk Aftonbladet-tidning – sida för sida. Tidningen köpte han på tågstationen i Göteborg innan han satte sig på tåget mot inspelningen i Stockholm.

– Dagen innan jag var med i tävlingen övade jag på en tidning, då var det en kartläggning på 670 gängkriminella. Bara anonymiserade namn, åldrar och nätverk. Jag såg den artikeln och tänkte herregud vad har jag gett mig in på, säger han till Aftonbladet.

Martin Nilsson har en trevlig lässtund och passar på att även memorera hela tidningen.

”En kombination av olika tekniker”

Anledningen till att han valde just en tidning i ”Talang”, i det här fallet en Aftonbladet, var för att han ville visa ett konkret exempel på minnet i stället för att rabbla upp tal med en massa decimaler.

– Det jag gjorde med Aftonbladet är en kombination av väldigt många tekniker. Det var många olika delar som skulle pusslas ihop. Exempelvis schackdelen är en del.

Juryn följer med i tidningen för att kontrollera att allt stämmer.
Schackdelen i tidningen kräver en egen teknik, berättar minnesmästaren Martin Nilsson för Aftonbladet.
Martin Nilsson har stenkoll på nöjesvärlden.

”Behövde göra någonting på tåget”

Minnesgympan började för ungefär nio år sedan när han fick jobb i Lund. Plötsligt innebar det en massa tid att slå ihjäl på tåget eftersom han även då bodde i Halmstad.

– Först gick jag och köpte en bok som handlade just om minnestekniker. Jag började sen öva på några saker, och sen växte det och jag började inkludera det i min undervisning.

Hur har du användning för det här i din vardag?

– Alla mina lektionsplaneringar, allting som jag läser, forskningsartiklar, rapporter, saker som jag vill använda till mitt undervisningsjobb. Jag behöver inga anteckningar, de har jag redan sparade i huvudet.

Hur länge har du kvar allt i minnet?

– Så länge jag vill.

Så du skulle kunna återgå till Aftonbladet-tidningen från den 15 oktober 2020 som du memorerat?

– Ja, jag har försökt att glömma den faktiskt. Jag har aktivt försökt att glömma den för att jag behöver plats till andra saker. Den satte djupa spår, haha! Jag har kvar vädret av någon anledning...

”Talang” sänds på TV4 och TV4 Play på fredagar kl 20.00.

Vädersidan har fastnat extra hårt i Martin Nilssons minne.
Juryn är fascinerade.

Efter att Martin Nilsson briljerat sida efter sida kan juryn inte sluta faschineras. David Batra skickar honom till slut raka vägen till finalen med sin Golden Buzzer.

– Jag hade verkligen inte räknat med det. Hela dagen var jag så fokuserad på att lära mig tidningen och de höll på så länge. Jag höll på en halvtimme minst på scenen. Juryn var så fascinerade att de bara fortsatte och fortsatte.

– Jag hoppas att alla, vem de än är, någon gång få stå i guldregn. Det var en väldigt, väldigt häftig känsla, och när ens barn är med, att lyckas med det här när de är med. Det var verkligen helt underbart. Barnsligt bra, känns det!

Vad ska du hitta på nu då i finalen?

– Jag kan säga så här: Det är ett extremt stort projekt. Antingen blir det platt fall, eller så blir det väldigt maffigt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Dermot Clemenger om dejtandet: ”En spontan person kan få mig på kroken”

ÄMNEN I ARTIKELN

Talang (tv-program)

Aftonbladet