Ny bok om Benny Fredriksson: Rapport inifrån

Av:  TT

Lotta Fristorp var presschef på Kulturhuset Stadsteatern när Benny Fredriksson dog. Nu kommer hennes bok om den tiden. Pressbild.
Lotta Fristorp var presschef på Kulturhuset Stadsteatern när Benny Fredriksson dog. Nu kommer hennes bok om den tiden. Pressbild.

Lotta Fristorp var presschef och medierådgivare på̊ Kulturhuset Stadsteatern och en av chefen Benny Fredrikssons närmaste medarbetare. I september kommer hennes bok "Benny – drevet, döden" som handlar om tiden före och efter Benny Fredrikssons självmord.

"Just den här giftiga sammanblandningen mellan journalistik och sociala medier ledde till ett självmord. Fanns det andra orsaker? Säkert. Men Benny hade inte tagit sitt liv i mars 2018 om inte Aftonbladet hade publicerat de anonyma vittnesmålen tre månader tidigare", säger Lotta Fristorp i ett pressmeddelande.

Hon syftar på hur Aftonbladet och dåvarande kulturchefen Åsa Linderborg hamnar i blåsväder för sina publiceringar kring Fredriksson och arbetsmiljön på Kulturhuset Stadsteatern. På en löpsedel till en artikel med anonyma vittnesmål anklagades Fredriksson för att ha pressat en skådespelare till abort. Åsa Linderborg hade skrivit en uppmärksammad krönika där hon beskrev institutionen som ett "skräckregemente". Tidningen fälldes senare i Pressens opinionsnämnd och Åsa Linderborg har uttryckt ånger över sina texter.

Lotta Fristorp beskriver sin bok som "ett reningsbad".

"Jag har inte kunnat släppa tanken på den maktlöshet jag kände de här månaderna för tre år sen. Det är också en rapport inifrån – hur ser ett drev ut på andra sidan?", säger Lotta Fristorp.

"Benny – drevet, döden" ges ut av förlaget Kaunitz-Olsson i september.

Publisert:

LÄS VIDARE