Övergrepp i Paradise hotel

Programledarna riktar kritik efter övergreppen i ”Paradise hotel”

Av: 

Moa Malmqvist

NÖJE

Två deltagare utsattes för övergrepp men produktionsbolaget polisanmälde först ett halvår senare.

Nu reagerar programledarna för ”Paradise hotel” och tv-profiler på händelserna.

– Produktionen borde ha agerat redan där och då. Jag står självklart bakom tjejerna i detta, skriver Klara Elvgren på Instagram.

Under tisdagen valde produktionsbolaget NENT att blocka bort alla avsnitt och har också pausat säsongens ”Paradise hotel”, efter uppgifter om övergrepp i programmet.

Nu tar flera programledare avstånd från anklagelserna. Nicole Falciani, 24, skriver i ett Instagram-inlägg att hon står bakom deltagarna Jennifer Paatere, 23, och Annie Dahlberg, 24, som utsatts för övergreppen.

”Jag kommer alltid stå bakom kvinnorna. Ett nej är alltid ett nej, och det måste respekteras”, skriver hon och fortsätter:
”Jag hör och förstår er som skrivit till mig, jag tycker precis som ni att produktionen borde ha ingripit tidigare. Det är dock inget som jag ansvarar för, men det är något jag definitivt kommer att ta upp. Tjejernas säkerhet i huset är och kommer alltid att vara det viktigaste för mig som feminist. Att göra något mot en annan persons vilja är aldrig okej och det är viktigt att ett sådant beteende får konsekvenser - precis som den här deltagaren i fråga fått”.

Aftonbladet har varit i kontakt med Nicole Falciani och frågat om hon önskar att hon agerat annorlunda under inspelningarna i Mexiko. Programledaren hänvisar till sitt Instagraminlägg.

Nicole Falciani är programledare för ”Paradise hotel”.

”Står bakom tjejerna”

Klara Elvgren, 30, är en av programledarna för ”Studio paradise”, eftersnacksprogrammet där de utsatta kvinnorna blev ombedda att inte berätta om vad som hänt. På sin Instagram skriver hon i en story att hon tar avstånd från övergreppen.

”Jag tycker självklart att detta beteende är oacceptabelt, och ska aldrig accepteras, varken på tv eller i verkligheten. Jag har inget med produktionen att göra men jag tycker att produktionen borde ha agerat redan där och då. Jag står självklart bakom tjejerna i detta”, skriver hon.

”Studio paradises” andra programledare, Smail Alihodzic, 30, har inte kommenterat övergreppen eller de borttagna avsnittet på sina sociala medier. Aftonbladet har sökt honom för kommentar, utan resultat.

Klara Elvgren är en av programledarna för ”Studio paradise”.

Lyfter samtycke

Andra tv-profiler har reagerat på NENT:s hantering av de sexuella övergreppen som ägde rum i ”Paradise hotel”. TV4:s Jenny Alversjö, 47, frågar på sin Instagram varför inte produktionsbolaget ingrep tidigare.

” Vad händer @nentgroup? Hur kan ni inte ingripa i ”Paradise hotel” när övergrepp sker mitt framför ögonen på er? Hur gick tankarna när ni inte ingrep genast när brott begicks under refbandning? Tittar ibland på PH med min 20-åriga dotter men nu tog allt en vidrig vändning. Hur ser er krishantering ut? Ni är medvetna om händelsen, släpper avsnittet sex månader senare, och först när tittarna reagerar plockar ni bort säsongen och polisanmäler?”, skriver hon och tillägger:

”Vi har ett allvarligt samhällsproblem i mäns agerande mot kvinnor och allt börjar här. Med samtycke. Allt handlar om samtycke. Att det ska sitta så långt inne för män att fråga och acceptera - och var är vrålet från alla ni andra som ser på utan att stå upp för kvinnor som säger nej?”

TV4-profilen Jenny Alversjö.

”Jämlikt?”

Tidigare NENT-anställda sportjournalisten Ola Wenström, 54, skriver på Twitter att han tidigare ifrågasatt programmet.

”Äntligen. Juridisk genomlysning av ”Paradise hotel”. En internt känslig moralisk fråga som jag har ställt många gånger till flera ansvariga i huset. Jämlikt? Feministiskt? Kvinnosynen? Det kostade. Som pappa till två döttrar var det ändå helt nödvändigt och värt att ställa dem”

ANNONS

Inredning från Ellos - upp till 40% rabatt på varor från Ellos Home och många fler

Extern länk från Ellos

Köp här

A post shared by Jenny Alversjö (@jennyalversjo)
Publisert:

LÄS VIDARE

Övergreppen i ”Paradise hotel” – det här har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Övergrepp i Paradise hotel

Paradise hotel

Nicole Falciani

Jenny Alversjö

Smail Alihodzic

Ola Wenström