”Vi eller aldrig”-paret efter programmet: ”Framställs orättvist”

Matteo Davenell och Felicia Malm är ett av paren i SVT:s program ”Vi eller aldrig”.
Matteo Davenell och Felicia Malm är ett av paren i SVT:s program ”Vi eller aldrig”.

Felicia Malm och Matteo Davenell är ett av SVT:s ”Vi eller aldrig” mest diskuterade par.

Nu kritiserar de programmets klippning.

– Det gör så ont i mig för jag vet om att det inte är vår riktiga relation, så ser den inte ut, säger Felicia Malm.

I SVT:s nya relationsprogram ”Vi eller aldrig” försöker par med hjälp från experter ta reda på om de är rätt för varandra.

Ett par som utmärkt sig är Felicia Malm, 21 och Matteo Davenell, 21, för sina meningsskiljaktigheter och bråk. För Aftonbladet berättar nu paret om kritiken de fått från tittarna och hur de tycker att programmets klippning inte framställt dem rättvist.

– Det var inte alls som jag förväntat mig. Det var både mycket bättre och jättemycket jobbigare än jag någonsin kunnat föreställa mig, hur det skulle synas på tv och hur de skulle klippa ihop det. Jag upplever att många avsnitt är väldigt orättvisa, säger Felicia Malm.

Kritiserar klippningen

Hon menar att programmet ofta visar när hon är upprörd, men aldrig speglar anledningarna bakom. Enligt henne sa Matteo knappt god morgon till henne, utan ville tvärtom hålla henne så långt borta som möjligt. Något som var påfrestande, särskilt när hon såg de andra paren i villan.

– Han var den enda som inte ville gå hand i hand, den enda som inte pussades, den enda som inte satt bredvid mig när vi åt. Han ville minimera att det var jag och han så mycket som det bara gick. Jag kommer ihåg att jag kämpade mig gråtfärdig varje dag, varför säger du inte hej till mig? Varför tittar du inte på mig? Det gör mig otroligt ledsen att de tagit med reaktionen som jag gett på detta, men inte anledningen till reaktionen.

Men enligt Matteo var det aldrig avsiktligt att stöta undan flickvännen, utan handlade om en krock i deras behov.

– Jag håller inte med om det hon upplever. Jag är en människa som behöver mycket egentid och det blev det inte där nere, så därför försökte jag ta det när det gick. Ibland krockade det med när Felicia behövde mig. Det var därför konflikter uppstod.

– Jag tror ju inte att Matteo har velat göra detta, instämmer Felicia, men fortsätter:

– Men det är därför jag säger ’Matteo, jag förstår inte vad du gör här? Vi måste börja se varandra mer’. Då springer Matteo iväg, men det klipps inte med. Och då har det också varit en hel dag vid poolen där han inte pratar en gång. Jag har kallat på honom men han svarar inte mig, och sen klipps det med att jag tycker att han är egoistisk. Jag framställs definitivt inte som jag kände mig där nere.

Matteo Davenell och Felicia Malm i programmet ”Vi eller aldrig”.
Matteo Davenell och Felicia Malm i programmet ”Vi eller aldrig”.

Reaktioner från tittare

I ett avsnitt ligger paret i soffan, när Felicia börjar ifrågasätta Matteo. Hon frågar om han ens vill vara i ett förhållande, förklarar att hon vill att han är mer med henne samt hävdar att han är egoistisk, medan Matteo ligger tyst och håller om henne.

Scenen har väckt reaktioner av tittare. Felicia berättar att någon skrivit ”åh gud, jag som tyckte min tjej var psykopat. Stackars Matteo” på hennes sociala medier.

Matteo, å andra sidan, minns bara positiva kommentarer. Han berättar att de negativa rinner av honom, vilket både han och Felicia menar har en förklaring.

– Jag tänkte på att allt jag säger och gör kan klippas med, så jag tänkte mig för. Jag tycker själv när jag kollar på programmet att jag känns väldigt tillbakadragen och tyst, medan Felicia är mer öppen. Jag väljer mer vad jag ska säga och vad jag ska visa, säger han.

SVT: Måste balansera

Felicia instämmer.

– Jag ser att Matteo väljer så noga vad han delar med sig av och har ett helt annat sätt att kunna skaka av sig av vad folk säger, för de kan inte nå det lilla där inne som han valt att skydda. Medan jag är öppen att döma precis som jag är. Det gör ont, säger hon.

När SVT får höra kritiken understryker de svårigheterna med tv-produktion.

– När vi klipper programmet bär vi med oss två saker. För det första måste tittarna tydligt förstå vad som händer. För det andra skall vi klippa balanserat, utan att ta ställning. Vi vill att tittarna skall känna igen sig, känna igen problemen, och känna värme för deltagarna, säger Siri Bergerud, projektledare för ”Vi eller aldrig”.

Tycker du att ni lyckats med dessa två saker utifrån Felicias beskrivning?

– I ”Vi eller aldrig” berättar vi om komplexa relationer, alla med sina egna utmaningar. Det kan hända att två personer har olika bild av vad som hänt, och därför kanske inte alla blir helt nöjda med det som presenteras i varje program. Då är det fint att Felicia får den här möjligheten att nyansera bilden och berätta om hur hon upplevt det, säger Siri Bergerud.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE