Patrik Sjöberg: Därför rev jag maskeringen i ”Hemliga miljonären”

Stöttar utsatta barn: ”Samhället räcker inte till”

1 av 5
NÖJE

I ”Hemliga miljonären” går svenska kändisar under täckmantel.

Men under ett starkt möte med Rädda Barnen känner Patrik Sjöberg att han måste slita av sig maskeringen och avslöja sin identitet.

– Jag ville inte att de skulle känna att jag satt där och ”löjlade” mig, säger han till Nöjesbladet.

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg har öppet berättat om hur han utsattes för övergrepp av sin tränare som pojke och hur detta satte spår i honom.

Nu viger han en stor del av sitt liv åt att engagera sig för barn och ungdomar som har hamnat snett i livet eller riskerar att utnyttjas. I ”Hemliga miljonären” på Kanal 5 besöker han eldsjälar som arbetar med att hjälpa unga i hemstaden Göteborg – under en täckmantel.

– Det kändes intressant att kunna se saker utan att folk färgas av att det är jag som kommer hit. Dels var jag intresserad av att se hur de skulle kunna maskera mig och göra mig oigenkännlig, men dels var det ju sådana ämnen som jag jobbar med och brinner för, så det kändes extra viktigt, säger Patrik Sjöberg om sin medverkan i programmet.

Starkt möte med Rädda barnen

Men ett möte med Rädda barnen blir så starkt att Patrik Sjöberg drar av sig kepsen och glasögonen och röjer sin identitet.

– Jag föreläser mycket och har föreläst för och med Rädda Barnen, så det fanns en risk att jag skulle springa på någon som skulle känna igen mig. Jag ville inte att de skulle känna att jag satt där och löjlade mig. Det blev inte rätt. Även om de skulle få pengar, så kändes det oprofessionellt. Jag kände att jag måste säga vem jag är.

Hans samhällsengagemang är stort. Förra året cyklade han enligt egen beräkning sammanlagt 200 mil för goda ändamål och beräknar landa en ungefär lika lång sträcka i år. Senare i maj cyklar han de första milen, från Varberg till Göteborg, för att samla in pengar till cancerforskningen.

– Jag ser hur utsatta människor är. Jag ser hur mycket behov det finns av eldsjälar som jobbar med frågor i och med att samhället inte räcker till. Man tänker nog inte på hur mycket det kan göra skillnad, allt från att skänka saker till att skjutsa eller hämta folk. Allt behöver inte vara att man kommer med en stor säck, som jag gjorde, säger han och fortsätter:

Patrik: ”Jag har varit utsatt”

– Jag vet själv. Jag har varit utsatt. Jag känner att jag kan hjälpa till genom att prata saker. Det är jobbigt, om jag ser till idrotten som vägrar se problematiken och prata om det. Då låter man sådana här saker ske och kunna hända. Barn har rätt till en okej uppväxt. Hade människor haft lite mer civilkurage hade världen sett bättre ut.

Så länge behovet finns, kommer Patrik Sjöberg aldrig sluta kämpa för usatta barn och unga.

– Jag känner mig som en överlevare. Jag har dåliga dagar och bra dagar. Det är något jag försöker leva och handskas med och som har färgat mitt liv, men jag kan prata av erfarenhet och jag märker att folk lyssnar och att det gör skillnad. Det är en av anledningarna till att jag fortsätter med det och kommer fortsätta med det resten av livet.

”Hemliga miljonären” sänds måndagar på Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM