Joakim Lundell

Joakim Lundell om hatstormen: ”Det är en häxjakt”

Är rädd för sina egna handlingar om den fortsätter

Av: 

Leo Pettersson

NÖJE

Youtubestjärnan och artisten Joakim Lundell har skrivit ett öppet brev om hur attackerna mot han och hans fru Jonna har eskalerat.

Det har gått så långt att de har behövt anlita personskydd vid hemmet.

– Det är en häxjakt, säger han till Nöjesbladet.

På onsdagen publicerade Joakim Lundell, 31, ett långt öppet brev på sin blogg.

I det beskriver ’Jockiboi’ hur folk attackerar hans familj både online och fysiskt. Detta ska ha pågått en längre tid och Youtubestjärnan skriver att hans tålamod nu är slut.

I fredags kom hans fru Jonna Lundell, 23, hem från sjukhuset efter inre blödningar. Då ska åtta personer ha omringat lägenheten och bankat och skrikit åt henne.

”Hon pissar typ på sig av panik och smärta”, skriver Joakim Lundell i inlägget som har lästs av över 230 000 personer.

Han skriver att Jonna sa till dem att gå därifrån men i stället fortsatte personerna att banka och skrika tills hon kollapsade.

Samma dag gjorde parets personskydd sitt första arbetspass.

– Det är en person som vaktar vårt hem i stort sett dygnet runt. Redan första dagen fick han föra bort 16 personer trots att de visste att Jonna låg på smärtstillande. Jag tror inte att det är ondska, men det förstår inte att det är på riktigt, säger Joakim Lundell till Nöjesbladet.

”Snart lika offentliga som Zlatan”

Utöver de fysiska attackerna mot frun Jonna ska de ha utsatts för flera fall av skadegörelse och andra brott. Han säger att stenar har kastats på deras hund, att hundratals ägg kastats på deras fönster och att utemöbler och bilar slagits sönder.

Händelserna har fått honom och Jonna Lundell att må psykiskt dåligt.

– Det har eskalerat något fruktansvärt. Det är en häxjakt. Vi är snart lika offentliga som Zlatan. Men har vi samma sätt att skydda oss? Inte i närheten.

Inlägget som han har skrivit riktar sig till vuxna – framför allt föräldrar till barn som är aktiva på Youtube. För enligt Joakim Lundell handlar det mer eller mindre uteslutande om barn som genomför attackerna.

– På helgerna är det lite fulla ungdomar och vuxna som kommer förbi. Men de stannar vid staketet och säger något. Det slutar liksom där. Men barnen... Listan över vad de har förstört är helt oändlig. Det är helt ohållbart på varenda front.

Har fått 8 000 dödshot

På bara de senaste fyra månaderna ska han fått ta emot 8 000 dödshot online. En hel del polisanmälningar har gjorts, även om Joakim Lundell själv förstår att de inte tjänar så mycket till.

– Det är en ny typ av brott. Jag beklagar mig inte över att polisen inte kan göra mer. Man har aldrig varit med om att man gör en video där man mobiliserar en grupp barn till att gå till attack, säger han och fortsätter:

– Grunden till problemet är inte ungen. Utan det är den som sitter och göder ungen med videos online. Barn ser saker väldigt svart och vitt. Det är ett problem att de vill aktivera sig i hatkampanjer för att vara del i någonting.

Är du rädd för dina egna handlingar om det här fortsätter att eskalera?

– Ja, det är egentligen det som är min huvudpoäng. Jag är så pass labil och desperat just nu att jag gör vad vem som helst hade gjort i mitt läge. Man fredar sig och skyddar sin familj. Tar någon sig in i mitt hem en gång till gör jag den personen illa. Jag vill inte att det ska sluta där.

Du skriver i ditt inlägg att du inte är samma person som för några år sedan. Ångrar du någonting som du har gjort som fört dig fram till var du är i dag?

– Nej, ingenting. Jag är glad att jag har lärt mig. Hade jag inte gjort alla de sakerna hade jag inte kunnat se ljuset på det här sättet. Jag vill vara en förebild, jag vill inte vara någon maskin som slår barn som kommer hit dagligen.

”Pengarna måste in”

Många har gett honom rådet att sluta med Youtube. Att ta en paus och åka iväg en vecka.

Men det är inte möjligt, säger han. Deras bolag har sju anställda som ska ha sina löner och Joakim och Jonna har en lägenhet som måste betalas.

”Pengarna måste in med andra ord annars går man i konkurs. Och utan pengar kan man inte betala hyra”, står det i slutet av inlägget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Joakim Lundell avslöjar allt i nya boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Lundell

Jonna Lundell

Youtube

Zlatan Ibrahimovic