Banksy

Gatukonstnären Banksys identitet kan vara röjd – av misstag

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Banksy har förbryllat en hel värld.

Vem är den hemlighetsfulle konstnären?

Nu kan hans identitet vara avslöjad: som Massive Attack-medlemmen Robert Del Naja.

Brittiska dj:n Goldie kan ha råkat röja ett av våra största konstmysterier i modern tid: Gatukonstnären ”Banksys” rätta identitet.

Det var när han medverkade i en podcast, och pratade bland annat om graffiti, som musikern benämnde den mystiske konstnären som ”Robert”. Felsägningen spär nu på tidigare spekulationer om att mannen bakom konsten är Massive Attack-medlemmen Robert Del Naja, som också är en vän till Goldie. Bland annat har man sett samband mellan Massive Attacks turnéplan och de platser som konstverken dykt upp på.

Uppförde hotell i Betlehem

Robert Del Naja, en av grundarna i triphop-gruppen, är själv en berömd graffitiartist och någon som Banksy ska ha pekat ut som en inspirationskälla för sin konst.

Den hemlighetsfulle konstnären Banksys senaste konstverk är ett hotell beläget i Betlehem, intill den israeliska muren som går genom Västbanken.

Det är inte första gången Banksy uppför ett konstverk i de palestinska områdena. Senast, 2015, ska han ha tagit sig till Gazaremsan via en smugglartunnel och målat tre väggmålningar på bostäder som förstörts av israeliska robotanfall.

Hur konstnären har lyckats uppföra hotellet i Betlehem, ett arbete som ska ha tagit ett års tid, hålls hemligt.

Hemlig i över 20 år

Banksys karriär, som sträcker sig över två decennier, kan förlora en del av sin mystik om konstnären eller konstnärerna bakom honom någonsin bekräftas. Faktum är att han är ytterst noggrann med att hålla sig anonym.

Kanske var det just därför som Goldie plötsligt pausade och gick raskt vidare till nästa ämne, efter att ha nämnt Roberts namn.

Robert Del Naja har tidigare förnekat att han skulle ha någon koppling till Banksy.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

”Livet gav mig en knuff att se döden”

ÄMNEN I ARTIKELN

Banksy

Massive Attack

Graffiti