Hans Alfredson (komiker, regissör)

Så blir Hasse Alfredsons begravning

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

I dag förs Hasse Alfredson till sista vilan.

Ceremonin kommer att vara fylld av musik.

– Det blir inga sorgsamma saker. Det ville han inte ha, säger Tommy Körberg.

Hasse Alfredson, folkkär regissör och författare, blev 86 år gammal. Han somnade in den 10 september på Danderyds sjukhus. I ett uttalande till nyhetsbyrån TT berättade familjen då att Hasse Alfredson ville att det ska stå ”Log och dog” på gravstenen.

Fredagen den 13 oktober samlas familj och vänner för att ta ett sista farväl av Hasse Alfredson i Heliga korsets kapell i Skogskyrkogården i Stockholm.

”Inga sorgsamma saker”

Tommy Körberg berättar för Nöjesbladet att akten kommer innehålla mycket musik. Själv ska han framföra ”True love”, som gjordes känd av Bing Crosby och Grace Kelly i slutet av 1950-talet, och som Hasse Alfredson tyckte mycket om.

– Jag ska sjunga Hasses favoritlåt, ”True love”. Och så ska vi göra en grej från ”Spader, madame!”, säger han.

”Spader, madame!” var en revy för film och tv av Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

– Det är inga sorgsamma saker. Det ville han inte ha. Det kommer bli mycket musik. Det kommer inte bli någon defiliering som tar timmar. Vi vet vilka färger vi ska måla i så att säga. Glada färger! Man måste vara glad, säger Tommy Körberg.

Repeterade på torsdagen

Medverkar gör även andra musiker som varit Hasse Alfredson nära, som pianisten och kompositören Monica Dominique, musikern Jan Allan, pianisten och sångaren Tina Ahlin och jazzmusikern Svante Thuresson.

– Det är lite blandat ur Hasses repertoar. Det känns både högtidligt och sorgligt och vi repeterade på torsdagen och kände att det är underbart att få göra det här ändå. Att få spela och sjunga och ge honom vår hyllning på det viset. Vi tyckte alla att det kändes väldigt fint, trots att det naturligtvis är väldigt sorgligt att han inte finns hos oss längre, säger Monica Dominique.

Tommy Körberg tror att Hasse Alfredson skulle vara nöjd med arrangemanget.

– Det kommer bli bra sentiment. Jag tror att Hasse vill att man ska ta tag i livet och inte ägna sig åt döden. Astrid Lindgren hade ju en väninna, och när de ringde varandra sa de: ”Döden, döden, döden, döden, döden, döden – så nu har vi avverkat det! Nu kan vi prata”. Döden är ju en förutsättning för att vi lever. Det är inte mer med det.

Han medverkade i en av Hasse och Tages mest berömda och storslagna scenproduktioner, ”Svea Hund”, som sattes upp på Göta Lejon i Stockholm 1976.

Hur kommer du minnas Hasse Alfredson?

– Som en av de mest briljanta, intelligenta, roliga, knasiga, som hittade på saker… Det finns ingen som han. Hasse och Tage var det mest kompletta radarpar man kan tänka sig. Hasse var en sann konstnär på alla sätt. Intelligent humor! Jag tycker alla ungdomar som har något vett i huvudet och kan läsa ordentligt ska ta tag i deras texter. Många vet inte vilka de var och det är väldigt synd om resten av mänskligheten om vi går miste om att behålla dem i historien, säger Tommy Körberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Varumärket alla pratar om! Fynda träningskläder i Strongers outlet. Upp till 50% rabatt och fri frakt.

Stronger

Publisert:

LÄS VIDARE

Tommy Körberg: ”Tim skulle inte ha varit på scenen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Hans Alfredson (komiker, regissör)

Tommy Körberg

Tage Danielsson

Svante Thuresson