Ola Rapace

Ola Rapace tvekan för superrollen i ”Hassel”

Första tanken när jag fick frågan var: Aldrig i livet!

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Tuffa Stockholmspolisen Roland Hassel har återuppstått.
Nu är det Ola Rapace, 45, som spelar honom i tv-serien ”Hassel”, aktuell på Viaplay.
– Första tanken när jag fick frågan var: Aldrig i livet!, säger han.

Just då var Ola Rapace mitt uppe i inspelningen av franska tv-serien ”Section zéro”, en framtidsdystopisk historia som sändes i fransk tv förra våren.
– Att då åka hem till Sverige och göra en polisserie, det hade jag ingen lust med. Till slut övertalades jag att ha ett möte med seriens skapare. Då kände jag direkt att det här var något annat, det fanns en helt annan energi i projektet.
Författaren Olov Svedelid (1932-2008) hittade på polisen som bekämpar Stockholms allt mer våldsamma kriminella. Det blev närmare 30 böcker. Åren 1986-2000 blev det elva tv-filmer med Lars-Erik Berenett (1942-2017) i huvudrollen. Mycket populära och lite nyskapande när de kom.

– Jag läste någon av böckerna när jag var väldigt liten. Själva tv-filmerna i sig tyckte jag inte var så intressanta, men jag var väldigt imponerad av Lars-Erik Berenett, han gjorde starkt intryck på mig.
Och så dog han när ni spelade in ”Hassel”…
– Ja, det var lite märkligt. Det känns som en generationsgrej. De yngre som jobbade med tv-serien, visste inte ens att den var en reboot på något annat.
Jag tycker inte serien har några större likheter med original-Hassel, förutom namnet. Håller du med?
– Absolut, serien hade kunnat heta något annat. Det ska du prata med producenterna om. Det kanske är lättare att hitta en publik med ett inarbetat namn.
– Jag gillar att det här är en mer karaktärsdriven polisserie, med samma handling genom hela säsongen.

”Kändes lite som att komma hem”

Parallellt med ”Hassel” på Viaplay, rullar ”Farang”, tidigare visad på C More, nu i TV 4. Där spelar Ola Rapace den småkriminelle Richard som lever under skyddad identitet i Thailand. Så småningom hinner hans förflutna ikapp honom och tonårsdottern (Louise Nyvall).
– Jävligt kul att jobba med (regissören) Erik Leijonborg igen, vi gjorde ju ”Tusenbröder” ihop. Kändes lite som att komma hem, fast till Thailand, då. Skönt att jobba med polare där man kunde hoppa över filter av artighet och försiktighet. Det var en tung inspelningsperiod. Först värme, sedan regnperiod och översvämningar. Men det gav en vibb åt hela serien.
Ola Rapace har lägenhet kvar i Stockholm, där även den 18-åriga dottern bor, men bor själv numera främst i Paris.
– Grabben bor i London, det är smidigt att åka tåget mellan Paris och London, det funkar bra.

Vill regisera egen film

Du bor i Frankrike, har gjort ett fåtal internationella tv-serier och filmer. Din exfru Noomi bor i London och har gjort massor av utländska filmer. Pratar ni om hur era karriärer skiljer sig åt?
– Ja, hela tiden, lika intensivt som när vi var tillsammans. Vi har verkligen olika sätt att se på det. Man får vara lite pragmatisk när man gör sina val av karriärmässiga och konstnärliga skäl. Jag skulle aldrig orka den typen av karriär som hon gör.
Närmaste planer?
– Jag hoppas regissera min egen film. Jag har skrivit manus, rollistan är klar – och jag tänker inte säga någonting mer om det just nu.

ANNONS

Shoppa kläder, skor & inredning hos Ellos – nu med upp till 50% rabatt i outlet.

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ola Rapace

Lars-Erik Berenett

Luc Besson

James Bond

Eddie Murphy

Tv-serier

Serier