Jan-Olov Andersson: ”En stor artist har lämnat oss”

”Hans artisteri stod på så många olika ben”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NÖJE

Janne ”Loffe” Carlsson har gått bort, 80 år gammal.

Så minns Aftonbladets skribent Jan-Olov Andersson den folkkäre mångsysslaren.

– Hans artisteri stod på så många olika ben, säger Jan-Olov Andersson i AB Morgon.

Janne ”Loffe” Carlsson har gått bort, 80 år gammal.

– Han kändes som en väldigt genuin, vanlig, enkel människa som folk kunde identifiera sig med. Han gav någon slags värme på ett sätt till de kantstötta figurerna, säger Aftonbladets skribent Jan-Olov Andersson i AB Morgon.

Den folkkäre mångsysslaren har sedan 1950 har han varit ett känt namn i den svenska filmvärlden med roller i bland andra ”Göta kanal”, ”47:an Löken”, ”Repmånad” och ”Rallybrudar”. Riktigt folkkär blev han i rollen som just ”Loffe” i serien ”Någonstans i Sverige” från 1973.

– Serien ”Någonstans i Sverige” från 1973–74, det var därifrån han fick smeknamnet ”Loffe”. Det var både djupaste allvar men gjort med en lätt hand och humor. Det var då han blev ”Loffe” med hela svenska folket, säger Jan-Olov Andersson.

Lyfter fram Hansson och Karlsson

Han berättar att det har florerat rykten om att han varit svårt sjuk.

– Det är en stor artist som har lämnat oss. Hans artisteri stod på så många olika ben, säger Jan-Olov Andersson.

Han lyfter framförallt tiden då var en del av duon ”Hansson & Karlsson” tillsammans med Bo Hansson mellan åren 1967–1969.

– Det som kanske inte alla visste om som älskade honom för allt annat han gjort, var att han var en fantastiskt duktig trumslagare och spelade med jazzlegendarer på 60-talet. Hansson och Karlsson gjorde någon slags psykadelisk jazzrock. Det har fått kultstatus efteråt som fortfarande står sig. När Jimi Hendrix kom till Sverige så ville han spela med Hansson & Karlsson, han tyckte att de var fantastiska, säger Jan-Olov Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE