Showen får Babsan att tappa i vikt

Regissören tvingade Lars-Åke Wilhelmsson att träna: ”Gått ner 3,5 kilo”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Magnus Liam Karlsson
Lars-Åke Wilhelmsson visar upp syateljén i sitt hem inför premiären av showen.

Den intensiva scenshowen har gett avtryck på vågen.

Regissören Hans Marklund har tvingat Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson att träna för att orka.

– Jag har redan gått ner över 3,5 kilo, säger han med ett skratt.

Lars-Åke Wilhelmsson, 59, har gjort dragshow sen 1979 och sin folkkära karaktär Babsan i över 30 år.

Men först nu har Babsan gett sig ut på sin första egna show och turné. Och Lars-Åke hinner knappt med i det höga tempot.

– Jag har redan gått ner över 3,5 kilo. Så fort jag har protesterat över att jag flåsat för mycket eller inte orkat med nån koreografi så har Hans bara sagt till mig: ”Gå ut och spring! Träna mer!”

”Hade blivit förbannad”

Hans är Hans Marklund, 59, en av Sveriges mest anlitade showregissörer, som också var med i dragshow-gruppen ”Surprise sisters” där Lars-Åke gjorde debut i damkläder för 38 år sen.

– Han är en av dem som känner mig allra bäst och vet vad jag kan. Vissa vänner man har kan säga vad som helst till en, för man vet var man har varandra. Så är det med Hans. Om nån annan skulle sagt till mig att gå ut och springa hade jag nog blivit förbannad, säger Lars-Åke Wilhelmsson och skrattar.

Medan ”Babsan show - ett liv i rosa” rullar ut på vägarna förbereder Sveriges andra dragshow-drottning Christer Lindarw sina allra sista föreställningar.

”Inga planer på att lägga av”

After Darks avskedshow ”This is it” spelas bara fram till december. Sen har Lindarw meddelat att det är slut på de stora glittriga påkostade showerna.

– Men jag kommer fortsätta. Jag har inga planer på att lägga av, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

– När Christer lägger av så känns det som slutet för de där största påkostade showerna. Vi är ju en glittrig show i miniformat, men där After Dark är 12 personer på scenen så är vi fem.

Internationellt har dragshow fått ett uppsving bland annat med tv-serien ”Rupauls dragrace” som i USA är inne på sin tionde säsong. Men i Sverige är Lindarw och Babsan, som båda hållit på runt 40 år, fortfarande de mest kända.

– Ja, så är det och Babsans rosa hår spelar nog in där, säger Lars-Åke och skrattar.

Han berättar att ett produktionsbolag tagit kontakt med honom med planer på en svensk version av ”Dragrace”.

– Men sen hade de svårt att hitta deltagare som hade helheten, som både kunde vara roliga, sy sina kläder, mima och inte bara bli vackra i tjejkläder. Jag har sytt mycket själv och Christer är ju så duktig på att rita och designa. Ska man lyckas med det här så behövs nog helheten, säger Lars-Åke Wilhelmsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE