Brost: ”Han slog mig väldigt våldsamt”

Talar ut om mobbningen under skolåren

avLouise Åström

1 av 3

Johannes Brost blev misshandlad av sin lärare under skolåren.

Det har satt djupa spår i honom som fortfarande tänker på.

– Jag skulle vilja fråga honom ’vad fan hände med dig i ditt huvud när du slog mig hela tiden?’, säger han till Nöjesbladet.

Skådespelaren Johannes Brost blev mobbad under sin skolgång. Dels kastade hans klasskompisar ner hans väska i vattnet och tog hans mössa. Något han inte vågade berätta för sin mamma förrän långt senare.

Under lördagens avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar han även om den fysiska misshandel han utsattes för av en av sina lärare. Han beskriver själv skolgången som ett helvete.

– Han slog mig väldigt våldsamt. Men på den tiden var det ju faktiskt tillåtet att aga vilket är fullständigt obegripligt när man tänker på en sådan här upplevelse, säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– Han hatade mig av någon anledning som jag fortfarande inte förstår.

”Hårda smällar”

Ett tillfälle som satt djupa spår i Brost är när läraren tog med honom till ett rum där skolan samlade tidningar.

– Han tog ner mig dit och slog mig utav bara helvete så att jag studsade in mot de där jävla tidningshögarna. Det var tidningar från golv till tak så det var ju ganska mjukt men det var ju hårda smällar.

Enligt Brost slog läraren honom ofta öppet framför andra elever.

– Jag skulle vilja fråga honom ’vad fan hände med dig i ditt huvud när du slog mig hela tiden?’. Jag vet fortfarande inte var det var. Folk som slår människor har någonting i huvudet som inte stämmer anser jag.

”Förhört mina barn”

Brost vittnar även om att det vid flera tillfällen kommit fram gamla klasskamrater till honom och kommenterat att de minns hur illa läraren behandlade honom.

– För ett år sedan så var jag på Malmö Opera. Då träffade jag en kille som stannade med en cykel och sa att ’Jag gick i din parallellklass och jag vet precis hur jävlig han var. Men jag ska berätta för dig att han är död nu’.

Att själv ha blivit utsatt för mobbing och misshandel har gjort att Brost reflekterar mycket kring mobbning.

– Jag är alltid mån om att mina barn aldrig ska råka ut för det här. Jag har alltid förhört dem men de har inte råkat ut för det, säger han.

Stjärnorna på slottet sänds på lördagar klockan 20:00 på SVT1.

ARTIKELN HANDLAR OM