Robin Bengtssons strategi för att ta hem segern

Fullspäckade schemat: ”Jag har typ inte en enda ledig dag”

avAgnes Aronsson

1 av 3

Robin Bengtsson satsar stenhårt för att marknadsföra sig inför Eurovision song contest.

Mellan repetitionerna gör han spelningar i Sverige – och en stundande Europaturné väntar.

– Jag har typ inte en enda ledig dag i mitt schema fram till jag åker till Kiev, säger Robin Bengtsson.

Mello-vinnaren Robin Bengtssons schema är fullspäckat. Sedan han tog hem segern med låten ”I can’t go on” har dagarna präglats av förberedelser inför världens största musiktävling där han är först ut i den första delfinalen. Den går av stapeln den 9:e maj.

– Jag har typ inte en enda ledig dag i mitt schema fram till jag åker till Kiev. Jag tror att jag är ledig två dagar i påsk. Annars har jag jobb varje dag och grejer som är inbokade sedan innan, säger Robin Bengtsson, 26.

För att vinna tittarnas röster ger han sig i dagarna ut på en liten Europaturné där han framträder på olika Eurovisionfester. Det väntas livespelningar i London, Tel Aviv, Amsterdam and Madrid. Tiden räckte inte till marknadsföring i fler länder.

– Det är uppdrag man åker på i ren promotion. Det är ganska många som ska till de fyra städerna. I London till exempel är det trettio av bidragen som kommer. Det blir kul att hinna träffa dem också innan man kommer ner till Kiev, säger han.

På hemmaplan i Sverige blir det också spelningar som har varit inbokade sedan tidigare. Vid sidan av det jobbar Robin Bengtsson med sin EP som han planerar att släppa efter finalen. Samtidigt förbereder han sig för Diggiloo-turnén som drar igång i sommar. Utöver det är det ständiga repetitioner som gäller för att bidraget ska sitta perfekt. Ja, man blir ju slutkörd bara av att läsa om det.

– Vi satte i gång första veckan efter Melodifestivalen med att förbereda inför Eurovision, säger han.

”Vill att alla ska tävla”

Den 29 april går resan mot Kiev. Robin Bengtsson sa innan sin seger att Melodifestivalvinnaren måste ta sitt ansvar och läsa på om situationen i Ukraina. Det är något som han fortfarande står fast vid nu när han själv stod som vinnare.

– Det är ju jäkla komplicerad och lång konflikt, den mellan Ukraina och Ryssland. Jag har börjat läsa och hitta så trovärdiga källor som möjligt. Jag gick in via FN:s hemsida, och läser just nu en väldigt lång artikel som försöker förklara läget där nere, säger han.

Han har inga problem att göra någon form av statement, men vill känna sig tillräckligt påläst och insatt innan han gör det.

Vad har du landat i för tankar?

– Det mest påtagliga är ju om Ryssland ska få delta nu eller inte. Men det är ju någonting som EBU, som arrangerar allt det här, tycker är skitjobbigt. Det är någonting mellan Ukraina och Ryssland, som EBU egentligen inte har någon makt att påverka. Och då känner jag att jag nog inte heller har så mycket att göra för att påverka det. Jag vill ju såklart att alla ska få vara med och tävla, säger Robin Bengtsson.

ARTIKELN HANDLAR OM