Efter kritikstormen – nu stoppar bokhandeln Janouchs böcker

Katerina Janouch har fått motta hård kritik i veckan efter sina uttalanden om svensk flyktingpolitik.

Nu väljer en bokhandel att ta bort författarens böcker från sina hyllor.

Det var Upsala Nya Tidning som först rapporterade om att Eija Lietoff Schüssler, vd för barnboksaffären Läslusen i Uppsala, stoppat böckerna från försäljning i sin affär.

I ett inlägg på bokhandelns Facebooksida, signerat Lietoff Schüssler, kan man läsa:

”Någon som verkligen letar spöken är Katerina Janouch..!
Det må vara så att hennes politiska åsikter inte syns i de gulliga böckerna, men min bestämda åsikt och övertygelse är att jag inte vill stödja hennes produktion på något sätt. Jag väljer istället att fylla mina hyllor med böcker vars författare inte uppmuntrar till rädsla och hat.

PS, Böckerna är för barn i 2-årsåldern och finns att köpa nästan överallt, då de är mycket populära.”

Till UNT utvecklar Eija Lietoff Schüssler sin kritik.

– Mitt beslut har inget med innehållet i Katerina Janouchs barnböcker att göra. Det handlar om hennes namn som förknippas med uttalanden och åsikter som jag tar avstånd för, säger hon till tidningen.

Författaren upprörd

Över 300 har kommenterat inlägget. Många är positiva till beslutet, medan andra anklagar bokhandeln för att tysta debatten.

– Jag driver en liten oberoende bokhandel och måste säga att jag chockats av kraften i kommentarerna. Jag har fått en hel del telefonsamtal och mejl också, säger Eija Lietoff Schüssler till UNT.

När Nöjesbladet når Katerina Janouch jämför hon agerandet med nazismen och andra totalitära stater.

– Att ta bort böcker för att man inte tycker någon uttalat sig enligt konsensus tyder på en otroligt fascistiskt hållning, säger Katerina Janouch.

Det var i tisdags som kulturskribenten Hynek Pallas riktade skarp kritik mot författaren, som i tjeckisk tv ska ha uttalat sig negativt om svensk flyktingpolitik.

”Jag känner mig inte säker. Allt fler svenskar lär sig att skjuta”, ska författaren ha sagt enligt Pallas.

Publisert:

LÄS VIDARE