Chrissy Teigen talar ut om krisen: Trodde inte det kunde hända mig

1 av 2 | Foto: IBL
Chrissy Teigen tillsammans med maken John Legend.
NÖJE

Chrissy Teigen har hållit sin förlossningsdepression hemlig.

Fram till nu. I ett öppet brev till tidningen Glamour berättar hon om diagnosen som så många drabbas av, men som så få talar om.

”Hur kan jag må såhär när allt är så bra?”, skriver hon i brevet.

Supermodellen Chrissy Teigen är känd för att vara som en öppen bok.

Men det finns en sak hon har låtit vara hemlig – fram till nu.

I ett brev till magasinet Glamour förklarar Chrissy Teigen att hon drabbades av förlossningsdepression strax efter dottern Lunas födsel i april förra året.

”Hur kan jag må såhär när allt är så bra?” skriver hon i brevet.

Var utmattad

Kroppen värkte, humöret svängde och tårarna flödade. Hon kände dåligt samvete inför vänner och maken John Legend. Men så fick hon slutligen en diagnos: förlossningsdepression och ångest.

”Jag kommer ihåg att jag var så utmattad, men glad att äntligen kunna komma på rätt spår igen. John kände samma spänning. Jag började ta antidepressiva, vilket hjälpte. Och jag började dela med mig av nyheten med vänner och familj – det kändes som att alla förtjänade en förklaring och jag visste inte hur jag skulle berätta det utom på det sätt jag känner till bäst: att bara säga det. Det blev lättare och lättare att säga det högt för varje gång”, skriver Chrissy Teigen.

”Kunde inte kontrollera det”

Chrissy Teigen reflekterar också över hur tabubelagt ämnet förlossningsdepression verkar vara.

”Före det här har jag aldrig någonsin i hela mitt liv hört någon säga till mig: ’Jag har förlossningsdepression.’ Eftersom jag växte upp under nittiotalet associerade jag förlossningsdepression med Susan Smith (en kvinna som sitter inne på livstid för att ha dödat sina två söner; advokaten argumenterade för att hon led av depression) eller med människor som inte tyckte om sina barn eller kände att de måste göra sina barn illa.”

Hon kunde själv inte relatera till de associationerna.

”Jag var inte ens i närheten av de känslorna. Jag tittade på Luna varje dag, förbluffad av henne. Så jag trodde inte att jag hade det (förlossningsdepression).”

Chrissy Teigen fortsätter:

”Jag trodde inte heller att det kunde hända mig. Jag hade ett bra liv. Jag hade all hjälp jag kunde få: John, min mamma (som bor med oss), en nanny. Men förlossningsdepression diskriminerar inte. Jag kunde inte kontrollera det.”

Vill hjälpa andra

Nu vill hon, genom att själv tala om det, få andra att förstå att förlossningsdepression är något som kan drabba vem som helst.

”Jag vill inte att folk som har det ska skämmas eller känna sig ensamma. Jag vill heller inte låtsas som om jag vet allting om förlossningsdepression, för det kan vara olika för alla. Men en sak vet jag, för mig hjälper det att vara öppen om det.”

ARTIKELN HANDLAR OM