Alexander Falks familj fortsätter kampen: ”Det var Alex önskemål”

NÖJE

Pappan: ”När ens barn dör går hela världen i kras”

1 av 4
Alexander Falk.

Han kämpade i fyra år.

Den 29 mars tog cancern 18-årige Alexander Falks liv.

Nu fortsätter familjen att driva hans kamp mot sjukdomen.

– När ens barn dör går hela världen i kras, säger Alexanders pappa Thomas Falk.

Knölen på benet visade sig vara skelettcancer.

I nästan fyra år kämpade Alexander Falk mot sjukdomen och berörde mängder av människor med sina starka och utlämnande inlägg i sociala medier. Den 29 mars somnade han in omgiven av sin familj. Han blev bara 18 år gammal.

Alexander Falks stora önskan var att få så många människor som möjligt att stötta barncancerforskningen och han tog publiken med storm under Barncancergalan 2016.

Nu fortsätter familjen att driva hans kamp. På måndag åker de från Göteborg till Stockholm för att närvara på årets upplaga av ”Barncancergalan – det svenska humorpriset”.

– Det var Alex önskemål. Det är därför vi har gjort hela den här resan tillsammans med honom. Då vill man ju gå i mål med den också, säger Alexanders pappa Thomas Falk.

”Han kommer inte tillbaka”

Familjen fortsätter därför att uppmana omgivningen att skänka pengar till barncancerforskning.

– Man måste försöka hitta något positivt i det som har hänt. Vi är en rätt positiv familj, och för oss har det varit bra att hitta någonting att lägga sin energi på. För oss har det blivit att informera om barncancer, säger Thomas Falk.

Att fortsätta kampen utan Alexander har varit speciellt.

– Det är lite konstigt. När han dog i mars var man fruktansvärt ledsen, sedan kom man över den omedelbara sorgen. Nu kommer det över en med jämna mellanrum igen. Han kommer inte tillbaka.

Har fått mycket stöd

Hur har tiden efter Alexanders död varit för er som familj?

– På sätt och vis har vi haft tur, för det har varit väldigt terapeutiskt att Alex var så känd i sammahanget. Man får väldigt mycket stöd och väldigt många okända mäniskor hör av sig. På något sätt känns inte hans död lika meningslös tack vare det. Han betydde något och gjorde något. Det hjälper till i sorgebearbetet.

Thomas Falk hoppas att färre ska tvingas uppleva den sorg som drabbade honom och hans familj. Men han är tacksam över den kärlek han och familjen fått ta emot efter Alexanders död.

– Jag har fortfarande hans telefon och han har fått 17 000 meddelanden sedan han dog. Jag har inte kunnat stänga av telefonen, säger han.

”Barncancergalan – det svenska humorpriset” sänds i Kanal 5 på måndag klockan 20.