SVT stoppar avsnitt av kultserien ”Bert”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

NÖJE

SVT stoppar två avsnitt av kultserien ”Bert” på Öppet arkiv.

Kanalen tycker att delar av innehållet i berättelsen om den sextokige tonårskillen är olämpligt.

Tv-serien har tidigare kritiserats för sin sexistiska jargong.

Tv-serien ”Bert” sändes i tolv avsnitt 1994. På SVT:s playtjänst Öppet arkiv finns bara tio av dem. Avsnitt tre och fyra, ”Erik the Great” och ”Det viktiga är inte att kämpa väl utan att vinna”.

Anledningen är att kanalen tycker att innehållet i avsnitten är olämpliga.

”OBS: Bert sändes från början i 12 avsnitt. Vi har valt att inte publicera två av de avsnitten på grund av olämpligt innehåll”, står att läsa på programsidan i Öppet arkiv.

Innehåller rasism

Tv-serien ”Bert” bygger på böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson och handlar om 13-årige tjejtjusaren Berts liv och bryderier. Den första ”Bert”-boken kom ut 1987. 1994 gjordes en tv-serie, och 1995 kom långfilmen med titeln ”Bert – den siste oskulden”.

Susanna Balsvik, ansvarig utgivare för Öppet arkiv, förklarar SVT:s beslut via mejl:

”Serien innehåller vissa scener med rasistiska uttryck som vi inte vill visa vår barnpublik. Därför har vi valt att inte publicera de avsnitt som innehåller denna typ av språkbruk/scener (så kallade k black-face, n-ordet och nedsättande ord om homosexuella)”, skriver hon.

”Svårt för barnen”

Riktlinjerna gäller särskilt kanalens barnprogram.

”Vi har tagit beslut om att vi i vårt uppdrag gentemot vår barnpublik ska vara extra vaksamma gällande uttryck som riskerar att vara nedsättande och sårande för vissa av våra tittare. När vuxna tar del av ett sånt uttryck kan de sätta det i en historisk kontext. Men det är svårt för barnen, många av dem kan inte relatera till en tid då andra värderingar rådde.”, skriver Susanna Balsvik.

Så gick det sen: Spelade oskuld – flydde landet

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN