Åklagaren om R Kelly: ”Ett rovdjur”

Av:  TT-Reuters

Rättegången mot r'n'b-sångaren R Kelly, som står åtalad för bland annat sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott, har inletts i New York.

– Det här fallet handlar om ett rovdjur, säger åklagaren Maria Melendez i sitt inledningsanförande i rätten i New York.

– En man som använde lögner, manipulation, hot och fysiska övergrepp för att underkuva sina offer och undvika ansvar i åratal.

Sammanlagt står r'n'b-artisten åtalad för sexuella övergrepp på ett tjugotal kvinnor – många yngre än 18 år då brotten ska ha begåtts – och en man.

R Kelly har enligt åklagarsidan med hjälp av sina livvakter och sin stab aktivt sökt upp kvinnor och flickor för sexuella ändamål. Därefter ska han ha isolerat, misshandlat och utnyttjat dem sexuellt, bland annat för att producera pornografi.

Krävt total lydnad

Han ska också ha krävt total lydnad av sina offer, vilket bland annat inneburit att de bara fått äta och gå på toaletten med hans tillstånd, att de bara tillåtits ha löst sittande kläder utomhus och inte fått titta åt andra män.

Bland åtalspunkterna finns även utpressning och mutbrott.

Försvaret avfärdar de kvinnliga målsägandena som ”missnöjda groupies”.

– Han rekryterade dem inte. De var fans. De sökte sig till Kelly, säger advokaten Nicole Blank Becker och tillägger att flera av relationerna var ”vackra” och ”långvariga”.

Häktad sedan 2019

R Kelly, vars fullständiga namn är Robert Sylvester Kelly, har suttit häktad sedan 2019. Anklagelserna om övergrepp spänner över tre årtionden, från att R Kelly slog igenom i hemstaden Chicago på 1990-talet fram till mitten av 2010-talet.

Åtalet väcktes för över två år sedan, men på grund av pandemin sköts rättegången fram. Förhandlingen väntas hålla på i flera veckor. Om sångaren fälls på samtliga punkter riskerar han fängelse i mellan tio år och livstid.

Om han frias väntar fler sexbrottsåtal i delstaterna Illinois och Minnesota. Även där har R Kelly förklarat sig icke skyldig.

Publisert:

LÄS VIDARE