Björkmans hopp inför American song contest: ”Två feta hits”

Har premiär i dag med Kelly Clarkson och Snoop Dogg

American song contest startar i kväll – men kommer till Sverige på onsdag.

Flera svenskar har jobbat med att ta formatet till USA och som nu hoppas på framgång.

– Får vi två feta hits från den här tävlingen första säsongen har hjulen börjat snurra i rätt riktning, säger Christer Björkman till SR.

I startfältet finns 56 artister som representerar sina stater och territorier med originallåtar i olika genrer. Bland artisterna finns några kända namn, till exempel Michael Bolton, Macy Gray och Jewel, som alla kommer trycka på sitt ursprung i videopresentationerna.

– Vi fokuserar väldigt mycket på kärleken till sin hemstat och hembygd, det är ett incitament som vi egentligen varken har i Sverige eller i Eurovision, säger Christer Björkman till SR.

Michael Bolton är en av artisterna i American Song Contest. Arkivbild.
Michael Bolton är en av artisterna i American Song Contest. Arkivbild.

Hoppas på ”två feta hits”

Där berättar han också att de inspirerats mycket av amerikanska sporttävlingar för inspiration.

– Vi har tittat mycket på sportvärlden, college fotboll, vilka stater är rivaler per automatik.

Programmet leds av artisterna Snoop Dogg och Kelly Clarkson.

Tävlingen består av fem deltävlingar, två semifinaler och en final, som äger rum den 9 maj.

Han berättar för Billboard att de inte väntar sig att tävlingen ska välta kiosker USA över, åtminstone inte direkt, och jämför det med när dagens Mello-format sjösattes 2022.

– Det tog oss tre säsonger och sedan var det en ketchupeffekt, allt kom på en gång. Första och andra säsongerna var bra men med tredje gick det bananans. Man måste bygga ett varumärke och ge det tid, kärlek och vara konsekvent.

Till P1 säger han dock att det är viktigt för tävlingens framtid att några bidrag får genomslag.

– Får vi två feta hits från den här tävlingen första säsongen har hjulen börjat snurra i rätt riktning. Då kommer skivbolag, förlagsbranschen och managers: ”ah, intressant”.

Oändligt antal dansare

Eurovision skapades för att stärka Europa efter andra världskriget. Vilken roll American Song Contest kan spela i USA vill Christer Björkman inte prata så mycket om.

– Jag tänker så här: det finns inget som är så förenande som musik. Det är ett fint budskap att få sprida, i vilket land som helst, säger han i en intervju med TT.

Den mix i genrer och uttryck som präglar Eurovision kommer i någon mån försöka översättas till exempel i form av countrybidrag från stater i södern. I den amerikanska upplagan är artisterna inte framröstade av ”vanligt folk” utan utvalda av en jury.

Precis som i Melodifestivalen och Eurovision är åldersgränsen för tävlande 16 år och även här får sex personer vara på scen i taget, men dock ihop med ett obegränsat antal dansare eller musiker utöver den ”tävlande akten”.

American Song Contest kommer även att sändas i SVT. Tävlingen har premiär på SVT Play den 23 mars. Premiären sänds också i SVT1 den 26 mars.


FAKTA

American Song Contest publiceras på SVT Play två dagar efter de amerikanska direktsändningarna. Premiär onsdagen den 23 mars kl 18:00.
Programmet sänds i SVT1 lördag eftermiddag aktuell vecka (lördag 26 mars kl 16.05 för premiären).

Christer Björkman tar Eurovisionformatet till USA.
Christer Björkman tar Eurovisionformatet till USA.
Publisert:

LÄS VIDARE