P3 Guld 2022 ställs in

Sveriges Radio stoppar galan på grund av pandemin och smittoläget: ”Försöker planera om”

Publicerad 2021-12-02

Emma Molin skulle lett P3 Guld.
Emma Molin skulle lett P3 Guld.

Det blir ingen P3 Guld-gala i januari.

Sveriges Radio meddelar nu att den planerade prisutdelningen i Radiohuset i Stockholm ställs in.

– Det är coronaläget i samhället som har förändrats, enkelt uttryckt, säger Pia Kalischer, evenemangsansvarig på SR.

Bara en vecka har gått sedan Sveriges Radio gick ut med att de skulle fira P3 Guld-galans 20-årsjubileum med ett stort evenemang den 22 januari nästa år.

Men nu ställs galan in.

– Vi har varit tvungna att bestämma oss och vi gör det här för att vi måste fortsätta att skydda den dagliga verksamheten, säger Pia Kalischer, evenemangsansvarig på Sveriges Radio.

Planen var att prisutdelningen skulle äga rum i Radiohuset på Gärdet i Stockholm, men coronapandemin och ett förändrat smittoläge gör att Sveriges Radio bestämt sig för att stoppa galan.

– Sveriges Radio har under hela pandemin varit extra försiktiga eftersom Radiohuset är en arbetsplats med verksamhet som är samhällsviktig. Nu har det tagits ett internt beslut om att vi inte tillåter externa besökare i det som vi kallar hangaren, alltså Radiohusets entré. Det handlar om att skydda redaktionerna som arbetar i huset.

Radiohuset i Stockholm.
Radiohuset i Stockholm.

”Försöker planera om”

Emma Molin skulle ha lett galan för andra året i rad. Det är just att prisutdelning och artistframträdanden skulle ägt rum i Radiohusets lokaler som gör att man nu ställer in.

– Det har varit svårt att föreställa sig att smittan skulle komma tillbaks i den omfattning som den verkar göra. Det ser tyvärr inte superkul ut. Och därför var vi tvungna att fatta det här beslutet nu. Det är med tungt hjärta som vi är tvungna att försöka planera om, säger Pia Kalischer.

Går det inte bara att flytta till en annan lokal?

– Nej, dels är det lite för tajt inpå. Efter att kulturlivet stått på halt länge har många lokaler redan bokats upp. Men sen är det också i just att det var en del av det vi planerat att produktionen ville använda Radiohuset och miljön här för att berätta historien om P3 Guld. Nu måste vi tänka om. Men det har vi gjort förr så det ska nog gå bra.

Så planen är alltså att P3 Gulds 20-årsjubileum ska kunna genomföras, men på någon annan plats, senare nästa år?

– Det är arbetshypotesen. Det är det vi försöker göra nu. Vi försöker planera om. Vi ska bara informera om att den här planen inte kommer att bli av först. Sen kommer vi redan i morgon ha ett möte s att vi kan börja titta framåt och försöka hitta en lösning i en lokal som är bättre anpassad för evenemang och publik, säger Pia Kalischer.


LÄS VIDARE