Vännerna om sorgen efter Thorbjörn Larsson

”Var det viktigaste för en journalist: Jävligt nyfiken”

Thorbjörn Larsson, Jan Helin och Anders Gerdin.
Thorbjörn Larsson, Jan Helin och Anders Gerdin.

Vännerna och kollegorna minns Thorbjörn Larsson.

– Vi har haft ett väldigt bra liv, Thorbjörn och jag tillsammans. Nu är vi gamla så det här var tråkigt, säger hans efterträdare som chefredaktör på Aftonbladet Anders Gerdin.

Aftonbladets tidigare chefredaktör Thorbjörn Larsson sörjs av vänner och kollegor.

Kalle Jungkvist, 77, tidigare chefredaktör för aftonbladet.se, jobbade tillsammans med Thorbjörn Larsson i 20 år.

– Thorbjörn var en unik ledare. Han är den bästa chef jag har haft. Han var alltid tydlig, ställde väldigt tydliga krav och krävde ansvar. Han kunde bli skitförbannad om något blev fel, men gav också beröm och var ständigt öppen för nya idéer. Vi jobbade ihop, nära, i många år. Den kreativa miljö som han skapade påverkade mig mycket. Jag kommer sakna hans ständiga iver att förbättra, förändra, att skapa ett lag av chefer, krönikörer, reportrar som tillsammans kunde försätta berg.

Kalle Jungkvist: Ständigt nyfiken

Kalle Jungkvist började på Aftonbladet 1977 och arbetade tillsammans med Thorbjörn Larsson fram tills han slutade 1997.

– Jag tror inte att någon har haft lika stor betydelse för och förändrat Mediesverige på det sättet som han gjorde. Tillsammans med Amelia förändrade han featurejournalistiken, han var ständigt nyfiken på ny teknik och moderniserade hela Aftonbladet, inte bara med internetsatsningen utan på alla nivåer. Han var ständigt nyfiken och det är ju det viktigaste för en journalist att vara jävligt nyfiken.

Anders Gerdin, 77, efterträdde Thorbjörn Larsson som chefredaktör på Aftonbladet 1997.

– Det är sorgligt. Han och jag har levt ihop hela våra yrkesliv, så det är tråkigt, säger han.

De lärde känna varandra när de delade bostad under skoltiden.

– Vi fick bo i ett litet hus han och jag och det var roligt att få vara iväg från föräldrarna. Skolan var inte så rolig däremot, men vi gick ofta på kaféer och ibland lärde vi känna någon som var äldre som köpte sprit så vi fick lära oss vad det var, säger Anders Gerdin och skrattar över minnet.

Gerdin: Haft ett väldigt roligt liv

Efter en resa med bil genom Europa som slutade med ett par veckors vistelse i Frankrike bestämde de sig båda för att satsa på journalistiken.

– Paris hade varit vår dröm, det var vackert och fanns trevliga kvinnor så vi stannade där några veckor och hade jättekul. När vi kom hem därifrån började vi prata om att vi borde syssla med journalistik. Han fick börja i trakterna som han kom ifrån och jag på Örebrokuriren.

Senast Anders Gerdin träffade sin vän var härom sommaren.

– Thorbjörn har ju varit dålig länge så vi har inte träffats så ofta, men vi var nere på deras sommarställe härom sommaren. Det är tråkigt, men vi har haft ett väldigt bra liv, Thorbjörn och jag tillsammans. Nu är vi gamla så det här var tråkigt, men vi har haft ett väldigt roligt liv, säger han.

Jan Helin: En aftonbladare i själ och hjärta

Jan Helin, 55, programdirektör på SVT och tidigare chefredaktör på Aftonbladet säger:

– Thorbjörn Larsson var en av 1900-talets stora tidningsmän. Han var en ikon för mig, även om jag från den tiden bara minns honom som ung reporter. Han levde med en otrolig intensitet och fokus på journalistiken. Jag skulle också säga att han var en ledartyp som ledde i kraft av sin energi, han var en furie bokstavligen. Han drevs av att göra Aftonbladet större än Expressen och han lyckades med det på 90-talet och kom att förevigt förändra det svenska tidningslandskapet.

– Under några år efter att Thorbjörn hade lämnat Aftonbladet satt hans lärlingar som chefredaktörer på samtliga stora tidningar. Förutom Dagens Nyheter då, men där blev han själv chefredaktör senare. Hans betydelse kan inte överskattas i det svenska medielandskapet.

Under Jan Helins tid som chefredaktör på Aftonbladet hade Thorbjörn Larsson för vana att höra av sig med ojämna mellanrum.

– Han var otroligt stöttande. Han kunde komma upp och ta en fika eller så käkade vi middag och han var oupphörligt intresserad av tidningsbranschen och vad som hände på och med Aftonbladet. han sa att ”Nu sitter jag på läktaren, men jag vill bara höra...” Det klädde honom sällsynt illa att sitta på läktaren, men han var noggrann med att beskriva det på det sättet. Jag uppskattade jättemycket att han var så fortsatt intresserad. Han hade så många uppdrag, som vd för TV4, styrelseordförande för Expressen, chefredaktör på DN, men för mig blev det tydligt att han var en aftonbladare i själ och hjärta.

Amelia Adamo.
Amelia Adamo.

Amelia Adamo: Han dog lycklig

Tidningsdrottningen Amelia Adamo, 75, och Thorbjörn Larsson var först kollegor och sen också under 24 år ett kärlekspar.

– Vi hade 24 år ihop och det är mycket man minns av 24 år, men en sån här dag minns man ju det som var betydelsefullt. Det som framför allt var betydelsefullt för mig och för honom var våra sju år på Aftonbladet. Det var i början, innan vändningen kom, då Aftonbladet var tyngd av skulder, politik och problem och sen vände det. Och det var han som var den starke mannen och där fanns jag som featurechef. Jag tror inte att jag hade lyckats om jag inte hade haft Thorbjörn för från början fanns det ett visst motstånd mot rekryteringen av mig. Och där stod han och höll på mig och satsade på det jag trodde jag kunde göra för Aftonbladet och det var väldigt betydelsefullt. Och i den här yrkesmässiga relationen blev vi kära. Det var inte heller så lätt, man ska inte bli kär i chefen. Men vi klarade av det. Under sju år var vi tillsammans på Aftonbladet och det var en fantastisk tid. Utan honom vet jag inte var Aftonbladet hade varit idag. Han är den som har betytt mest för tidningen.

Amelia Adamo och Thorbjörn Larsson skilde sig för 13 år sen.

– Till min stora glädje träffade han en fantastisk kvinna och dog lycklig, säger hon.

Kulturministern: Legendarisk

Sveriges kulturminister Jeanette Gustafsdotter, 56, som tidigare också varit vd för branschorgansiationen Tidningsutgivarna skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Thorbjörn Larsson har betytt mycket för stora delar av mediebranschen i Sverige, som legendarisk chefredaktör på Aftonbladet och därefter DN. Han har för många journalister varit en förebild, inte minst för viktig samhällsjournalistik."

Gunnar Strömblad, 71, tidigare vd på Aftonbladet och Thorbjörn Larssons parhäst som sedan blev koncerndirektör för Schibsted Sverige, säger:

– Vi hade en fantastisk tid ihop och jobbade hårt tillsammans för att nå målet att gå om Expressen. Det var det stora målet som vi ju lyckades med 1996. Thorbjörn gjorde huvudjobbet i egenskap av chefredaktör, men jag var också med på ett hörn. Vi jobbade väldigt bra tillsammans och jag satte stort värde på hans sätt att vara, hans starka målfokus och goda ledarskap. Vi var inte alltid eniga om allting, men vi hade ett väldigt bra samarbete, och båda kände att det viktiga inte var att hålla på med maktkamper utan att driva tidning å bästa sätt. Vi var ett väldigt bra team, åtminstone i mitt tycke och det kan man väl säga att resultatet visade också.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN