Pererik Åberg: Fått många arga brev under åren

Tv-meteorologen om midsommarväderilskan

Pererik Åberg.
Pererik Åberg.

Skjut inte budbäraren om det blir dåligt väder idag på midsommarafton.

Under åren har tv-meteorologen Pererik Åberg fått höra ett och annat när väderprognosen fallerat.

– Det var en person som var jättearg för att vi hade lovat fint väder, men det blev dåligt.

Hur många gånger har du den senaste tiden fått frågan vad det blir för väder idag på midsommarafton?

– Det har blivit ett antal gånger, säkert ett par gånger per dag, men jag har haft lite annat att göra och inte rört mig så mycket ute. Annars kan det bli väldigt många gånger och det tycker jag är helt givet.

Nu ska det tydligen vara bra väder i stora delar av landet, älskar du att leverera toppenväder?

– När vi pratar nu så är det ett par dagar kvar och prognosen har hoppat lite fram och tillbaka. På vissa ställen är de väldigt säkra. Det är en del regnskurar som hotar i sydväst. Men nu visar senaste prognosen att de drar upp mot Norge och ned mot Danmark istället. Så det är kul att lova vackert väder.

Pererik Åberg.
Pererik Åberg.

Hur viktigt är vädret på midsommar för dig?

– Jag tycker absolut det är viktigt. Man vill ha det varmt och skönt och sitta ute och slippa springa fram och tillbaka med bordet när det kommer en regnskur. Midsommar är väl den dagen där vädret är absolut viktigast tycker jag.

Hur firar du själv midsommar i år?

– Jag har inga större planer, men vi ska vara i skärgården där vi naturligtvis ska käka sill och dricka nubbe och ha lite lekar med barnen.

Har du något riktigt väderminne från någon midsommar?

– Jag är en sådan som inte kommer ihåg så långt bakåt. Men när jag tänker tillbaka när jag var barn var det alltid bra väder på midsommar, men det var nog inte riktigt så.

Vad måste finnas på midsommarbuffén enligt dig?

– Jordgubbar! Det måste jag ha. Självklart vill jag ha ägghalvor och sill, men jordgubbar tycker jag är gott. Gärna med mycket grädde och glass och kanske med lite socker på. Socker och fett är jättegott!

Pererik Åberg.
Pererik Åberg.

Har det hänt att någon har blivit sur på dig för att du har gett en felaktig prognos inför midsommar eller kanske ett bröllop?

– Absolut, det har varit jättemånga som har varit sura. Jag har fått många arga brev under åren. Det var en person som var jättearg för att vi hade lovat fint väder, men det blev dåligt. Han undrade hur han skulle förklara det för sina barn. De älskar att skjuta budbäraren…

Hatar du inte att hamna på en middag och tvingas prata väder hela tiden?

– Lite, men jag tycker det är så tråkigt att prata om mig själv och vädret så jag är hyfsat duktig på att ställa en massa frågor. Jag är en ganska nyfiken person så det är en bra taktik.

Nu till den viktigaste frågan – hur blir vädret i Sverige i sommar?

– Det är en jättebra fråga. Den är omöjlig att svara på. Min kollega brukar göra långtidsprognoser, men då pratar man mer om hur det blir på ett ungefär och medelvärden och jag tror han sa att det skulle bli lite varmare än normalt. Det klassiska är också att det bästa vädret blir runt kusterna.

Pererik Åberg.
Pererik Åberg.
Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE