Frej Larsson

Frej Larsson döms för hot mot tjänsteman

Av: 

Michael Toll

NÖJE

Tingsrätten friade. Men nu dömer hovrätten artisten Frej Larsson för hot mot tjänsteman.

Detta efter att han lagt upp en bild på Instagram med en fisk han döpt efter en kvinnlig polis som skulle ”filéas”.

För ett år sedan friades artisten Frej Larsson helt av Stockholms tingsrätt för hot mot tjänsteman. Tingsrätten ansåg inte att bevisningen räckte för att binda honom till publiceringen av ett inlägg på Instagram.

Anledningen till att tingsrätten ogillade åtalet var bland annat att det inte kunde bevisas att det var Frej Larsson som själv hade gjort inlägget på Instagram och att det inte heller var bevisat att han hade uppsåt till att det påstådda hotet i musiklåten som lades upp på Spotify var allvarligt menat och direkt riktat mot den kvinnliga polis som namngavs.

Ville hämnas

Men hovrätten ser annorlunda på saken och dömer Frej Larsson för hot mot tjänsteman. Enligt ett pressmeddelande från Svea hovrätt har rätten kommit fram till att det är utrett att ”hotet var ägnat att framkalla allvarlig fruktan för polisens personliga säkerhet samt att låten skrevs för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder”.

När det gäller frågan om Frej Larssons uppsåt anser hovrätten att det är klarlagt att han ”insåg att det fanns en risk för att polisen skulle anse att hotet var allvarligt menat och att han när han trots detta lät lägga upp låten på Spotify hade uppsåt”.

Låten som lades upp på Spotify hette ”Då ska hon skjutas”. Instagram-inlägget som publicerades innehöll bland annat en guldfisk med samma namn som poliskvinnan samt texten ”ska fileas på valborg” samt #dåskahonskjutas och #snuthat.

Påföljden blir villkorlig dom och 70 dagsböter på 200 kronor, uppger SVT Nyheter.

Missnöjd med domen

Frej Larssons advokat, Viktor Banke, är missnöjd med domen. På Instagram skriver han:

”Vad händer om man tar en raplåt och tolkar den bokstavligt? Ja, kritik mot polismyndighetens representant kan till exempel leda till ett åtal. Helt friande dom i tingsrätten för ett år sedan, delvis friande dom i hovrätten idag. Vi går nu vidare till Högsta domstolen, eftersom yttrandefrihet i allmänhet och konstnärlig yttrandefrihet i synnerhet är oerhört viktigt i ett fritt och öppet samhälle”, skriver han och fortsätter:

”Och ska man börja tolka artister bokstavligen kommer många rättsprocesser behöva initieras. Man ska också komma ihåg att målsäganden agerat som talesperson för polisen, vilket hovrätten enligt min mening inte tog tillräcklig hänsyn till”.

Få full koll på kändisvärlden – följ Nöjesbladet på Facebook

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Frej Larsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Svensk gangsterrap – en våldsam succé

ÄMNEN I ARTIKELN

Frej Larsson

Svea hovrätt

Stockholms tingsrätt

Brott

AB Voice