Knarklåt med i SVT:s ”Sommarlov”

Kanalens försvar: ”Anpassad version”

Uppdaterad 2019-10-29 | Publicerad 2019-08-01

Suzi P sjunger om kokain, att det inte spelar någon roll om man får fängelse och kallar polisen för öknamnet ”aina”.

När hon framförde en barnanpassad version av sin låt i SVT:s ”Sommarlov” reagerade flera föräldrar.

– Det var sjukt osmakligt, säger en pappa som såg inspelningen tillsammans med sina barn.

Inför omkring tusen barn och föräldrar framförde artisten Suzi P, 16, sin låt ”Shunon” under inspelningen av fredagens avsnitt av SVT:s populära barnprogram ”Sommarlov”.

I publiken reagerade flera föräldrar på textrader där Suzi P sjunger att det inte spelar någon roll om någon får fängelse och att hon också kallar polisen för öknamnet ”aina”.

”Handlar om kokain”

– Vi föräldrar stod som fågelholkar och fattade ingenting. Så googlade jag texten och ser att låten handlar om kokain, säger en förälder som Nöjesbladet varit i kontakt med.

Refrängen till låten ”Shunon” innehåller bland annat textraderna:

”Han är fin han är min, yeah
Men han sniffar kokain
Men jag skiter i så länge han är min, yeah”

I den inspelade versionen av låten upprepas dessa rader fyra gånger.

– Suzi P presenterades som en skön 16-årig tjej, barnen satt med plakat som sa ”I love you Suzi P”, hon blev intervjuad och framställdes som en helylletjej. Det var sjukt osmakligt, säger en pappa som var på plats under inspelningen med sina barn.

SVT: Anpassad version

SVT försvarar sig med att Suzi P i programmet framfört en specialanpassad version av sin låt och bytt ut textraderna om kokain mot ”han lever dubbelliv”.

– I fredagens avsnitt av ”Sommarlov” sjunger Suzi P den version av låten Shunon som är anpassad till en bredare målgrupp och där sjunger hon inte om kokain. Vi på ”Sommarlov” har varje år en bred uppsättning gäster och Suzi P är en artist bland många på ”Sommarlov” som är med för att spegla fler musikstilar, säger SVT:s projektledare Anna-Maria Nildén i ett kort mejl till Nöjesbladet.

Men i den version som framförs i SVT:s barnprogram är textraderna ”Men han lever dubbelliv och han skiter i om han får sitta inne” och ”Han är ingen wannabe, när aina frågar alibi” fortfarande med.

Bara kokain-versionen på Spotify

Den censurerade versionen av låten finns inte heller tillgänglig på vare sig Spotify eller Youtube.

– Det är lite skitsamma vad hon sjunger i ”Sommarlov”. SVT promotar henne ju och barnen kommer gå in och lyssna på låten på andra ställen och där sjunger hon ju om kokain, där är det med, säger en förälder som var med under tv-inspelningen.

SVT tycks inte se några problem med att marknadsföra en låt som i alla sammanhang utanför ”Sommarlov” har en refräng som handlar om kokain och som även i SVT-versionen innehåller öknamn för polisen och textrader om att det inte spelar någon roll att få fängelse.

– Den version som Suzi P sjunger i fredagens program är den som våra unga tittare får höra hos oss och den finns tillgänglig på svtbarn.se så att barnen kan lyssna där, säger ”Sommarlovs” projektledare Anna-Maria Nildén via mejl.

ANNONS