Greta Thunberg

Regissören till filmen om Greta Thunberg: ”Jag var livrädd under Atlanten-resan”

Av: 

Jan-Olov Andersson

Nathan Grossman har följt Greta Thunberg i ett år.

NÖJE

VENEDIG. Under lördagen är det världspremiär för ”Greta”, filmen om året som förvandlade Greta Thunberg till världsberömd klimataktivist.

Debuterande regissören Nathan Grossman, 29, har följt henne hack i häl under ett år.

– Båtfärden över Atlanten… Greta och hennes pappa var ganska coola, tycker jag, jag var skiträdd!, säger han.

Utländska medier älskar historien om 17-åriga Greta Thunberg kanske ännu mer än vi på hemmaplan.

Vi har liksom sett hur hennes kamp för miljön tog fart. Utomlands är det för många snarare en klassisk framgångssaga, hur skolflickan med Aspergers syndrom kunde starta en global miljörörelse, utses till årets person i hela världen av tidskriften Time och ryta How dare you? till världens ledare när hon talade i FN.

Hade hon varit här, hade hon snudd på varit festivalens största stjärna.

– Hon hade ju ett sabbatsår från skolan. Nu har hon börjat gymnasiet och det kändes säkert prioriterat för henne att komma igång med skolstarten. Men tanken är att hon ska vara med på länk under presskonferensen. Hon klämmer väl in det mellan någon engelska- och franskalektion, säger Nathan Grossman.

Greta Thunberg har blivit världskänd för sin kamp för miljön.

Var livrädd under båtresan

Han och filmteamet har åkt tåg till Venedig. 34 timmar plus en övernattning i Hamburg.

Blir Greta arg om ni flyger?

– Hon har smittat av sig på mig. Och jag på resten av teamet. Så vi har åkt i en ”Greta-anda”. Och jag har hela tiden haft ett stort intresse för klimat- och miljöfrågor.

Fast efter äventyret i USA, där Greta och hennes pappa Svante åkte segelbåt åt båda hållen över Atlanten, var filmandet över inför hemresan och då tog Nathan flyget.

– En segeltur räckte. Jag tror kanske inte alla i Sverige har förstått det, men båten är som en kolfiberlåda, det blir rätt shaky, man sitter och bara försöker skaka med i två och en halv vecka… jag var livrädd!

Gör debut som regissör

”Greta”, eller ”I am Greta” som filmen heter internationellt, är Nathans debut som långfilmsregissör. Han kallar sig ”nybakad filmare”, efter att ha gått tv-linjen på filmskolan och gjort SVT-serien ”Köttets lustar” där Henrik Schyffert såg över sitt liv som köttätare.

Och nu väntar världspremiär på Venedig-festivalen?

– Det här var ju inget jag hade väntat mig. Det känns väldigt anrikt och ganska glammigt. Det är en rolig start att få visa filmen för alla välklädda italienare, filmen innehåller ju en del kritik av den livsstilen. Blir intressant att se om de kan ta till sig det eller skjuter det ifrån sig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Italien–Wales i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Petter Stordalen om krisen under pandemin och kärleken: Därför älskar jag svenska Märta

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunberg

Venedig

Henrik Schyffert

Aspergers syndrom