Mejla

Sylvia Balac

Vi klarade oss utan CK och klarar oss utan ”Cops” med

Läggs ned efter 30 år.
Läggs ned efter 30 år.

NÖJE

Lika lite som Metoo gjorde världen till ett matriarkat som tog ifrån män alla privilegier handlar Black lives matter om att ”kräva vitas underkastelse”, oavsett vad Ivar Arpi påstår på Svenska Dagbladets ledarsida.

Ofta är det i kriminalfall för stort fokus på förövarna, när det är offren vi ska minnas och hedra. Så inte i fallet med George Floyd, vars namn genom Black lives matter-rörelsen spridits över hela världen. Men ändå kan jag inte sluta tänka på symboliken i att mannen som knäade livet ur Floyd heter Chauvin.

Polisen vars avskyvärda brott gjorde Black lives matter-rörelsen global delar alltså efternamn med Nicolas Chauvin, den möjligtvis verklige – men förmodat fiktive –franske Napoleon-vurmande soldaten som gett upphov till ordet chauvinism. Begreppet står för en orubblig tro på att den egna nationen – eller den egna rasen eller gruppen – är överlägsen alla andra. Och polismannen Derek Chauvin har visat sig leva upp till sitt efternamn. Med råge. George Floyd var inte den förste ickevite man som i mötet med polismannen också mötte döden.

Black lives matter-rörelsen protesterar nu mot chauvinismen inom polisen och rättsväsendet – men även chauvinismen och rasismen som finns överallt.

Och det har effekt. Delstat efter delstat ser över sina lagar. Och nöjesvärlden hänger på förändringens våg. Inom musikbranschen slopas begreppet ”urban” - som artisten Tyler, the creator kallade ”ett artigt sätt att säga n-ordet” och skivbolaget One Little- indian kallar sig nu One Little Independent.

Tv-serien ”Cops”, en orgie i polisbrutalitet, har lagts ned och i Sverige kickas Alexander Bard från ”Talang” efter en rasistisk tweet. Precis som under Metoo-rörelsen – som specifikt tog sig an manschauvinismen – ropas det ”censur” och ”cancel culture” och många anklagas för att försöka plocka billiga poäng på rörelsen.

Metoo hade och har mången backlash, men rörelsen och alla vittnesmålen tvingade fram en ny medvetenhet om mäns övergrepp mot kvinnor. På samma sätt torde vittnesmålen och rapporterna från Black lives matter-rörelsen göra alla medvetna om systematisk – och dödlig – rasism, vare sig de vill erkänna det eller ej.

Och om världen klarat sig utan Kevin Spacey och Louis CK i rutan de senaste tre åren klarar den sig nog alldeles utmärkt även utan ”Cops” och Alexander Bard.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsmisshandeln av George Floyd