Stormare är skurk i nya "Fast and furious"

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2020-07-24

Skådespelaren Peter Stormare är aktuell som skurk i det kommande actionspelet "Fast and furious crossroads". Men hans tillvaro har påverkats starkt av coronapandemin.

– För första gången i livet är jag riktigt arbetslös, jag vet inte när jag har nästa jobb. Det bara skjuts upp, säger han.

Det har varit några ofrivilligt lugna månader för Arbråbördige Peter Stormare i Los Angeles. När coronapandemin slog till mot USA med full kraft drog Hollywood i handbromsen.

– Nästan allt jag skulle ha gjort i sommar har flyttats till januari. Det kommer inte att göras många filmer under det här året. Det är så jädra mycket juridik här också. Är det någon som blir sjuk på en inspelning kan man stämma bolaget. Det är så mycket som ska redas ut. Det verkar som att de enda som jobbar i Hollywood är advokaterna, säger Peter Stormare.

Spelar Ormstrid

Sommarens Sverigeresa fick ställas in, inklusive musikalrollen som Herodes i "Jesus Christ superstar" på Dalhalla. Lite småjobb som röstskådespelare har det däremot blivit. Bland annat gör han skurkrollen som Emil Ormstrid i spelet "Fast and furious crossroads".

– Det var skitkul att bli tillfrågad. Han är ju kanon, Emil Elias Ormstrid. De har fått till det bra att han heter Ormstrid, "snakefight", säger Peter Stormare och skrattar.

Stormares ansikte har scannats in, och sedan har han läst in replikerna vid olika tillfällen under flera år.

– De kommer på nya repliker, lägger till och tar bort, så det är ett långsiktigt projekt.

Andra roller i spelet görs av bland andra Michelle Rodriguez och Vin Diesel, kända från "Fast and furious"-filmerna. "Fast and furious 9" beräknas ha premiär nästa år.

Konstiga filmer

Det har blivit en hel del roller i tv- och datorspel under de senaste 15 åren för Peter Stormare. Han tycker att det är för mycket krig och skjutvapen i spel och har börjat tacka nej till roller som bara består av repliker av typen "ge mig mer ammunition" och "skjut ned den där helikoptern". "Fast and furious" känns lite annorlunda, tycker han, även om han inte har något större intresse av att göra en roll i serien på vita duken.

– Jag gör hellre lite konstigare filmer. Men jag tror att Ormstrid skulle vara kanon för … är det tian som är på gång, säger Stormare.

Andy Tudor, kreativt ansvarig hos utvecklaren Slightly Mad studios, säger att Stormare är en av en lång rad kända ansikten som åtar sig skurkroller i "Fast and furios"-världen. Tidigare har Charlize Theron, Idris Elba och Jason Statham agerat antagonister i filmerna.

– Peters roll fortsätter trenden av väletablerade skådespelare som har den där pondusen efter många års erfarenhet. Vi ville specifikt ha Peter för att vi sökte en äldre skurk, som kan ha kopplingar till skurkar som tidigare har varit med i filmerna, säger han.

Testas ofta

Även om mycket ligger på is i Hollywood så gör Peter Stormare för närvarande en roll i Michael Bay-producerade "Songbird", som enligt Deadline utspelar sig två år in i framtiden och kretsar kring pandemin, som då fortfarande pågår.

– Det är en handplockad engelsk regissör (Adam Mason, "Into the dark") som är jäkligt bra.

Det är rigorösa kontroller, med coronatester genom stick i fingret flera gånger i veckan.

– Det är härligt att vara tillbaka och filma, även om det är konstigt med alla tester och socialt distanserande, säger Peter Stormare.

ANNONS