”Paradise hotel”-profil får fyra år i fängelse

Fälls för grov narkotikasmuggling – beställde 15 kilo cannabis

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: ANDREAS BARDELL
Cannabis-odling.

Hon köpte kilovis med cannabis tillsammans med en manlig vän.

Nu fälls ”Paradise hotel”-profilen till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling – men hävdar att hon hotats till livet för att utföra brotten.

– De hotade mej med kniv och sa att jag skulle bli skadad, säger hon i förhör.

Totalt 15 kilo cannabis skickades med fraktföretaget UPS från Spanien till Sverige i tre olika försändelser i juni i år, som enligt åklagaren beställts av ”Paradise hotel”-deltagaren och hennes 28-åriga manliga bekant.

Båda fälls nu av tingsrätten till fängelse, dokusåpadeltagaren till fyra år och den 28-åriga mannen till fem års fängelse, något som Göteborgs-Posten var först att rapportera om.

Paketen märkta med ”kosmetika”

Paketen hade adresserats till dels ”Paradise hotel”-kvinnans bostadsadress, dels till personer som är närstående till kvinnan, bland annat en syster som enligt åklagarens framställan lurats att tro att att det rörde sig om lagliga varor. Det första paketet som Tullkriminalen lyckades beslagta var märkt med ”kosmetika”, men innehöll i stället 4,8 kilo cannabis. Senare beslagtog polisen också ytterligare två i stort sett identiska paket.

I den 28-åriga mannens bostad hittade polisen också över en halv miljon kronor i kontanter gömda och utspridda på flera ställen i lägenheten, samt även 101 tabletter och 89 kapslar med dopningsmedel.

Enligt domen nekar båda de dömda till brott. ”Paradise hotel”-deltagaren hävdar enligt domen att ”hon varken visste eller hade anledning att misstänka att det fanns narkotika i försändelserna.”

Hävdar att hon hotats till livet

I polisförhör har ”Paradise hotel”-kvinnan också hävdat att hon tvingats att utföra brotten och att hon hotats till livet, bland annat av mannen som nu också fälls för brotten tillsammans med henne.

– De hotade mej med kniv och sa att jag skulle bli skadad, säger hon enligt förundersökningsprotokollet.

”Paradise hotel”-deltagaren greps i mitten av juni och har sedan dess suttit i häkte. Efter att hon greps utsattes hon för ytterligare hot när någon krossade ett fönster i hennes föräldrahem genom att kasta en sten med en medföljande lapp med orden: ”Vi vet var du bor, du ska dö din hora.”

Tingsrätten gör dock bedömningen att: ”det inte har förelegat någon sådan omedelbar fara för NN (”Paradise hotel”-profilen, reds anm) eller någon henne närståendes liv eller hälsa att det har förelegat en nödsituation. Tvärtom har NN under flera dagar gjort flera försök att hämta ut försändelserna med narkotika trots att hon i stället hade kunnat vända sig till polis i den hotfulla situation som hon har beskrivit.”

Publicerad:

LÄS VIDARE