Rättsläkaren om prinsessan Dianas dödsolycka: ”Hon skulle ha överlevt”

Doktor Richard Shepherd berättar i ”Skalvan”

avAndreas Ekström

1 av 3 | Foto: SVT
Rättsläkaren Richard Shepherd i ”Skavlan”.

Richard Shepherd, patolog och rättsläkare, menar att prinsessan Dianas liv hade kunnat räddas.

Det berättar han i ”Skavlan”.

– Diana var inte allvarligt skadad, säger han i programmet.

Prinsessan Diana skulle inte ha dött i bilolyckan i Paris i augusti 1997. Hennes arm bröts i olyckan och hon fick en del andra mindre skador men ingen skada var direkt dödshotande, det säger rättsläkaren i SVT-programmet.

– Hon hade en bruten arm och lite andra små skador men jag menar att hon skulle ha överlevt och hon var också delvis skyddad av Trevor Rees-Jones (Prinsessan Dianas livvakt. Han överlevde olyckan reds anmärkning), som satt framför henne, säger Richard Shepherd.

Till att börja med var prinsessan Diana vid medvetande, hon kunde prata och oroade sig för andra. När hon fördes till sjukhus så kollapsade hon i ambulansen. Det visade sig att hon hade fått en skada på en ven i hennes ena lunga och att hon blödde väldigt mycket invärtes.

– Hon hade fått en väldigt ovanlig skada i bröstet, en ven hade gått sönder och på sjukhuset försökte man reparera ådern men tyvärr var det försent, säger rättsläkaren till den engelska tidningen Daily Mail.

Det var bara livvakten Trevor Rees–Jones som hade på sig bilbältet och i ”Skavlan” säger rättsläkaren att hade de andra haft på sig bilbälte så hade de överlevt.

ARTIKELN HANDLAR OM