Anklagelsen: Babben Larsson kan bryta mot SVT:s regler för julvärdar

Alex Schulmans kritik: ”Då kan det ju klirra till utav bara helvete”

Publicerad 2022-11-18

Alex Schulman menar att årets julvärd Babben Larsson bryter mot SVT:s regler.

Hon själv är förvånad över anklagelserna.

– Jag hade inte i min sinnesvärld trott att det här skulle gå att koppla ihop, säger Babben Larsson.

Babben Larsson, 66, är årets julvärd i SVT. Temat kommer att vara ”En stressfri högtid”, något som får kritik i veckans avsnitt av ”Alex & Sigges podcast”.

– Hon ska prata om stress och om hur stressen skadar oss. Det ska vara hennes tema under julafton. Och som av en händelse så har Babben en föreläsning som hon säljer till näringslivet som handlar om exakt detta, säger journalisten och medieprofilen Alex Schulman, 46.

Kritiken: ”Det går väl inte?”

Även poddkollegan Sigge Eklund, 48, är kritisk när han få höra om kopplingen.

– Men det här går väl inte? SVT har väl sin väldigt stränga policy, detta att de till varje pris vill undvika otillbörligt gynnande?

Alex Schulman frågar sig om Babben Larsson valt att tacka ja till uppdraget för pengarnas skull.

– När hon då sitter där i julstolen och drar materialet från sin stressföreläsning som hon säljer på 30 stycken talarförmedlingssajter, då kan det ju klirra till utav bara helvete, säger han.

Babben Larssons svar på kritiken

Babben Larsson blev själv väldigt förvånad när hon nåddes av anklagelserna.

– Jag hade inte i min sinnesvärld trott att det här skulle gå att koppla ihop. Att jag föreläser om stress och utbrändhet är för att jag själv varit utbränd och att jag hade erfarenhet från min uppväxt av att julafton var ett stressmoment, säger hon till Aftonbladet.

Babben Larsson

Att hon valt att ta upp ämnet beror enligt henne på att hon brinner för det. Babben Larsson menar att det hade varit annorlunda om kritiken kommit efter julafton.

– Då hade jag kanske förstått den bättre. Nu har man tagit två olika saker, att man tittar på att jag finns som föreläsare och sen att jag gjort det här på ett kommersiellt sätt: Så tänker en influencer men jag måste erkänna att så tänkte inte jag.

– Jag har inga betalda samarbeten över huvudtaget som jag kan komma på. Jag är frilans och gör egna saker, sedan tar jag uppdrag. Jag saluför inte andra saker mot betalning, säger hon.

Babben Larsson säger att hon efter sina många år på SVT har koll på ”var gränsen går”. Hon ser inte sina föreläsningar som ett problem för julvärdskapet.

– Jag menar, då skulle Tareq Taylor inte få sälja kokböcker.

Men att det ändå skulle kunna stärka ditt varumärke som föreläsare inom just det området, hur ställer du dig till det?

– Det vet vi ju inte än.

”Gör inga betalda samarbeten”

Babben Larsson säger att hon inte varit i kontakt med SVT angående kritiken. Hon anser att hela grejen är ett missförstånd och har nu en önskan till Alex Schulman.

– Han kan väl höra av sig. Det verkar vara ett oläkt sår sedan många år och det börjar gå röta i det känner jag.

Aftonbladet har sökt SVT som bett om att få återkomma med svar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln