"Idol"-Sebastian: Förlorat mina tävlings-syskon

Ann Edliden/TT

Publicerad 2022-11-03

Sebastian Rydgren är en av de sex deltagare som kämpar om en plats i "Idol"-finalen.

Sebastian Rydgren fick förra veckan se de två personer han kommit närmast under ”Idol”-resan lämna tävlingen. Själv hängde han löst, efter discoduetten med Lina Hedlund.

– Det tog ganska hårt. Jag var så otroligt nöjd med vårt framträdande, säger han.

Förra veckan fick både Ruby Lindén och Julien Keulen lämna ”Idol”. Sebastian Rydgren hade kommit nära båda två och sörjer att de fått lämna tävlingen, samtidigt som han är lättad över att själv få fortsätta sin resa.

– Det var inte jättekul att hänga löst om jag ska vara ärlig. Jag förstod ju att någon måste göra det och att det var stor risk eftersom vi är så få kvar. Jag och Ruby har bott vägg i vägg och hängt många kvällar, jag och Julien delade rum i början. Det känns som att jag har förlorat mina syskon i den här tävlingen.

”Älskat varenda sekund”

Förra veckans tema var duetter och tillsammans med Lina Hedlund bjöd Sebastian Rydgren på en koreograferad och samspelt version av Alcazars gamla dänga ”Stay the night”.

– Jag var så nöjd med både känslan, tekniken och mitt och Linas samarbete under veckan. Synt och disco har inte varit det som jag har lyssnat på mest, men sedan ”Idol” började så har jag lyssnat in mig och älskat varenda sekund.

I veckans fredagsfinal fortsätter Sebastian Rydgren att gräva sig djupare ned i det 1980-tal som nästan har blivit hans signum i tävlingen, trots att han är född 2003 och alltså inte var med när det begav sig.

Han tränar just nu in Bonnie Tylers ”Holding out for a hero” och en än så länge hemlig låt som juryn har valt ut.

– Det är kul att få veta vad juryn tänker om mig som artist genre- och låtmässigt. Jag har inte riktigt uppmärksammat de här låtarna innan, men när jag tänker efter så lyssnar jag mycket på artister som The Weeknd och Agnes och då har jag förstått att de egentligen är väldigt 80-talsinspirerade.

Började tidigt

Sebastian Rydgren har inte gjort någon hemlighet av att han sökt in till ”Idol” flera gånger tidigare, men aldrig kommit så långt som till tv-sänd audition. Han beskriver sig själv som någon som ”religiöst” följt programmet under hela uppväxten.

– Det här var fjärde året jag sökte in. Det finns många olika vägar att gå, men ”Idol” är värt att satsa på om man är en okänd och oetablerad artist. Jag har följt många av deltagarna efteråt och ser dem som mina förebilder.

Förberedelserna inför ett liv som artist började tidigt. Han har gått på Rytmus gymnasium med inriktning singer-songwriter och tog studenten i våras. Men redan som tolvåring kom Sebastian Rydgren med i SVT:s program ”Supershowen”, som leddes av David Lindgren.

– Det var som ”Idol”, fast för yngre barn. Jag tror att man fick vara max tolv år. Mitt första uppträdande någonsin var när jag var nio och sjöng Kents ”Utan dina andetag” i skolan. Jag började ta sånglektioner och insåg att det här är det jag vill göra med mitt liv.

I slutändan är det bara två deltagare som når ”Idol”-finalen i Tele2 Arena, en dröm som hägrar för samtliga talanger i programmet. Men det är viktigt att inte tappa bort sig själv eller det man har åstadkommit, säger Sebastian Rydgren.

– Jag känner att jag har blivit lite van att leva i den här bubblan, det är svårt att se hur stort det är. I början red jag på energivågen från att ens ha kommit med i programmet. Nu behöver jag påminna mig själv: jag är ändå i topp sex. Ibland glömmer jag bort det, men när jag står där på scenen på fredagarna så kommer pirret och allt är bara kul.

ANNONS