Will Smith tillbaka i rampljuset – i Cannes

Han är juryns största stjärna under filmfestivalen

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
Will Smith i Cannes.

CANNES. Will Smiths karriär har varit lite på dekis de senaste åren.

Så tro sjutton att han trivdes med att stå i rampljuset i Cannes, som juryns största stjärna.

— Jag är här för att hålla koll på det afroamerikanska perspektivet, sa han och skrattade.

Juryns presskonferenser brukar vara en av de mer välbesökta under festivalen, så även i hår. Presskonferenssalen var proppfull.

Årets jury leds av spanska stjärnregissören Pedro Almodóvar. Övriga medlemmar är regissörerna Maren Ade, Agnès Jaoui, Paolo Sorrentino och Park Chan-Wook och skådespelarna Jessica Chastain, Fan Bingbing och Will Smith och så kompositören Gabriel Yared.

Det fanns faktiskt lite allvar i Will Smiths uttalande ovan. Under senare år har det pratats mycket om #Oscarssowhite häromåret, att få filmer handlar om svarta människor. Dock inte i år, när ”Moonlight” (om svarta människor i Miami) vann finaste priset.

”Den frågan är rasistisk!”

En fråga på presskonferensen handlade om juryn tyckte att filmer borde vara politiskt korrekta.

Journalisten såg vettskrämd ut när Will Smith omedelbart och högljutt svarade:

— Den frågan är rasistisk!

— Nej, jag skämtade bara. Det är väl därför vi är här. För att se filmer som är på alla tänkbara sätt. Inte politiskt korrekta, utan tvärtom också. Så kan vi diskutera det tillsammans.

Både Pedro Almodóvar och Park Chan-Wook är kända för att berätta historier ur kvinnligt perspektiv, men båda menade att det är inte så man ska se filmerna i tävlingen, man ska vara vidöppen för vad som än visas. Det var då Will Smith skämtsamt kontrade med att han i alla fall är där för att representera den afroamerikanska delen av befolkningen.

Bekvämlighet före stil

Han trivdes uppenbarligen i rampljuset, efter ett par år med måttliga framgångar för sina filmer.

— Säkerhetsvakter! Säkerhetsvakter! skrek han skämtsamt när fotograferna inte flyttade på sig i tid så presskonferensen kunde börja.

På frågan om det var jobbigt för de kvinnliga deltagarna i juryn att behöva ha så många klänningar med sig för röda mattan-visningarna, svarade — Will Smith.

— Jag hade ju tänkt mig att klä mig så där lite härligt franska-rivieran-Cannes-sexigt hela tiden. Men det är ju så jäkla varmt här och ska man se två, tre filmer om dagen, får man nog i första hand se till att vara bekvämt klädd.

Publicerad: