Sofias änglar

Jonathan,19, blev förlamad – får hjälp av ”Sofias änglar”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Jonathan kraschade med motorcykeln förra året – och bröt nacken.

I säsongsavslutningen av ”Sofias änglar” får han en överraskning han sent ska glömma.

– Det här har betytt ökad självständighet och livsglädje, berättar Jonathan för Nöjesbladet.

Jonathan, 19, från Grillby levde för att köra motorcykel. Han var på väg mot en elitnivå i enduro, när livet plötsligt ändrades på en sekund i april förra året. Den då 18-årige föraren kraschade under en träning och bröt nacken.

I dag är han förlamad från överkroppen och ner. Han har återfått viss rörlighet i händer och armar, men för hans rehabilitering är fortsatt träning väldigt viktig. Familjens hus i Grillby är dock inte anpassat efter Jonathans behov och han kan till exempel inte komma in i badrummet på egen hand. Han behöver mycket träning och rehabilitering, men träningsmaskinerna finns en lång resa bort och en hel dag går åt för bara en timmes träning. ”Sofias änglar” kommer därför till Grillby för att göra Jonathans vardag lite enklare.

– De har höjt min livskvalitet jättemycket, berättar Jonathan för Nöjesbladet, knappt två månader efter teamets insats.

Chockas av överraskning

Men inte nog med att förvandla huset efter Jonathans behov, förbereder även Mattias Särnholm, som själv håller på med enduro, en överraskning. Han drar i alla trådar han kan och lyckas med hjälp av organisationer, föreningar, företag och Jonathans vänner få fram en fyrhjuling som kan ta Jonathan ut i skogen – och hjälpa honom uppfylla drömmen om att fortsätta med enduro som tränare.

– Alltså när jag såg den första gången trodde jag inte att den var min. Kvällen innan fick jag träffa min idol, Jocke Ljunggren, och då trodde jag väl att det var någon mer jag skulle få träffa, berättar han och fortsätter:

– Men när jag förstod, så var det en väldigt cool känsla. Jag blev väldigt, väldigt glad och började redan tänka att jag skulle göra någon bana hemma.

Tanken är att fyrhjulingen kan bli ett substitut för motorcykeln.

– Den är ytterligare en del i min självständighet, att jag kan ta mig fram var som helst. Jag bor ju ute på landet och då kommer den väldigt bra till hands.

I programmet torkar Jonathan bort en tår från ögonvrån, när han sätter sig i fyrhjulingen för första gången. Mattias själv säger att han blir rörd.

– Det här har betytt ökad självständighet och livsglädje för mig, om jag ska summera hela resan, säger Jonathan och fortsätter:

– Det skulle också vara väldigt kul om någon blir inspirerad av det här. Jag har inget agg mot sporten och den är fortfarande det bästa jag vet. Jag ser jättemycket fram emot att komma ut på banorna igen och förmedla det jag kan.

Avsnittet av ”Sofias änglar” sänds i kväll klockan 20:00 på Kanal 5.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sofias änglar

Mattias Särnholm

Enduro