Eurovision-vinnaren död

Uppdaterad 2018-05-13 | Publicerad 2018-01-07

Den franska Eurovision-vinnaren France Gall är död, rapporterar franska medier.

Hon avled i sviterna av cancer och blev 70 år.

– Hon lämnar efter sig sånger som alla i Frank­rike känner till, twittrade landets president, ­Emmanuel Macron.

Frankrike har knappt hämtat sig efter att Johnny Hallyday dog den 5 december. Nu har ytterligare en fransk musikikon gått ur ­tiden. Sångerskan France Gall dog i Paris i går.

Hon slog igenom redan som tonåring men blev ­internationellt känd när hon vann Eurovision song contest 1965 för Luxemburg, endast 17 år gammal. Låten hette ”Poupée de cire, poupée de son”, och gjordes i en svensk version av Gitte Hænning. Då med namnet ”Det kan väl inte jag rå för”.

Kände sig förrådd

Låten skrevs ursprungligen av legendaren Serge Gainsbourg. Han och Gall samarbetade vid flera tillfällen, men när hon blev äldre förstod hon bättre de sexuella undertonerna i en del av sångerna och vände honom ryggen. I en tv-intervju 2001 sa Gall att hon kände sig ”förrådd av alla vuxna” i sitt liv.

Det var särskilt hiten ”Les sucettes”, ”slickepinnarna” på svenska, som fick henne att skämmas i efterhand när hon förstod det ekivoka innehållet.

Tillsammans med ­maken Michel Berger hade France Gall en mycket framgångrik musikkarriär i Frankrike med flera hits framför allt under 1980-­talet. Låten ­”Ella, elle l’a” som är en hyllning till Ella Fitzgerald blev även den en stor hit i Europa.

Dog i cancer

Följande decennium blev plågsamt för Gall. Hennes make dog i en hjärtattack 1992, endast 44 år. Strax därefter drabbades hon av bröstcancer. 1997 dog hennes äldsta ­dotter Pauline i sviterna av cystisk fibros.

Därefter övergav Gall musikkariären och ägnade sig åt ­humanitära uppdrag, skriver BBC.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln