Skavlan sågas – för sexistisk intervju med Sjöström

”Det är sorgligt att se att en så extremt framgångsrik kvinna får den sortens bemötande”

1 av 4
NÖJE

Sarah Sjöström fick stå till svars för att hon anlitar städhjälp och låter sambon laga mat.

Nu får Skavlan hård kritik för sin intervju med OS-medaljören.

– Det är sorgligt att se att en så extremt framgångsrik kvinna får den sortens bemötande, säger copywritern Ulrika Good, vars kritiska inlägg fått stor spridning i sociala medier.

Sarah Sjöström är världens bästa simmare.

Men när hon gästade ”Skavlan” i fredags fick hon prata om annat än sina guldmedaljer.

I stället för att diskutera sport och världsmästerskap ställde programledaren Fredrik Skavlan frågor om hur mycket hon städar och lagar mat hemma efter sina träningspass. Sedan ifrågasatte han varför hon har både tvätthjälp, städhjälp och sambo.

När han fick veta att Sarah Sjöströms lägenhet är 80 kvadratmeter stor svarade han ironiskt:

– Det kräver jättemycket arbete.

I studion satt också tre manliga gäster, en av dem skådespelaren Joel Kinnaman. Dialogen ackompanjerades av publikens och de övriga gästernas skratt.

”Är någonting med Skavlans kvinnosyn”

Nu får intervjun hård kritik i sociala medier. Ett Facebookinlägg skrivet av copywritern Ulrika Good har fått stor spridning i sociala medier och delats nästan 700 gånger på Facebook. I inlägget skriver Ulrika Good att intervjun fick henne att känna att det finns en hel del kvar att göra för jämställdheten.

För Nöjesbladet utvecklar hon sina åsikter:

– Man har ju känt genom åren att det är någonting med Skavlans kvinnosyn. Ibland har det varit tydligt, ibland har man inte kunnat sätta fingret på det. Och den här gången blev det så övertydligt. Både i situationen att det var fyra män och en kvinna, det blir en speciella stämning bara det, och att man hade lagt upp för det roliga i att hon är världsstjärna, men har ni sett på sjutton, hon sköter inte sina hushållssysslor, säger hon.

Hon ifrågasätter intervjuupplägget skarpt.

– Det är sorgligt att se att en så extremt framgångsrik kvinna får den sortens bemötande. Så skulle man inte gjort med en man och jag förstår inte att redaktionen inte ser det själva.

”Sexistiskt haveri”

Många stämmer in i kritiken.

”Helt obegripligt att Skavlan fortfarande hyllas som intervjuare när han aldrig har en vettig följdfråga plus alltid är på det där gubbiga sättet som han var med Sarah”, skriver P3-profilen Martina Thun på Twitter.

”Finns flera exempel. Den bisarra skillnaden på frågor när han intervjuar Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt – men hon påpekar det”, skriver moderata riksdagsledamoten Sofia Arkelsten.

Veckorevyn.coms chefredaktör Irena Pozar beskriver i en krönika intervjun med Sarah Sjöström som ”ett sexistiskt haveri”.

Det är inte första gången Fredrik Skavlan får kritik för sin kvinnosyn. Genusforskare och profiler som Carolina Gynning har tidigare uttalat sig och menar att han särbehandlar kvinnliga intervjuobjekt.

2016 svarade han på anklagelserna i podcasten ”Värvet”.

– För mig är hela den debatten någon form av härskarteknik, jag blir frustrerad av det. Jag har tre döttrar, en stark mor till dem, flera kvinnor i min redaktion, en kvinnlig redaktör.

Nöjesbladet söker Sarah Sjöström.


Intervju från 2010 med Fredrik Skavlan: ”Jag tål att bli kallad sexist och psykopat”

ARTIKELN HANDLAR OM