Mejla

Jan-Olov Andersson

Svärta och hopp när Kajsa Ernst tog över ”Stjärnorna på slottet”

Där Sven Melander-avsnittet i ”Stjärnorna på slottet” hade mycket feelgood-känsla, innehöll Kajsa Ernst-avsnittet betydligt mer svärta.

Ändå kändes det hoppfullt.

Skådespelerskan visade hur man genom att tänka klokt, överlever och går vidare även om livet är fyllt av motgångar.

Nu är det inte så att 56-åriga Kajsa Ernsts hela liv varit fyllt av sådana. Men i avgörande ögonblick har hennes liv kanske inte alltid varit en dans på rosor.

Delar av barndomen, till exempel, då hon efter föräldrarnas skilsmässa levde med en mamma som var alkoholist. Kajsa bjöd på hårresande historier från den tiden. Om den skam hon då kände.

Eller när hon skulle göra huvudrollen i ”Linje Lusta” på Helsingborgs Stadsteater. 28 år gammal. Mitt i det stora genombrottet. Då gick hon in i väggen. Sjukskrev sig i ett år.

Helhetskänslan var ändå hoppfull

Eller när hennes livs kärlek, skådespelaren och regissören Göran Stangertz (1944–2012), fick cancer och gick bort efter något års sjukdom. På stranden under ett Indien-besök hade hon först självmordstankar, men kom sedan också underfund med varför hon måste gå vidare i livet.

Och låter ovanstående lite deprimerande, så blev aldrig programmet det. Dels för att Kajsa Ernst är en så bra och engagerad berättare. Dels för att helhetskänslan ändå var hoppfull.

Kajsa Ernst överlevde den trassliga uppväxten med mamman. Försonades med henne strax innan hon gick bort för fem år sedan.

Hon kom tillbaka inte bara på teaterscenen, utan började även göra tv och film. Vi fick höra livfulla berättelser om klassikern ”Tomten är far till alla barnen”, ”Masjävlar” (för vilken hon vann en Guldbagge) och lite sorgligt underskattade ”Järnets änglar”. Och en del annat.

Läckberg kan bli skvallerreporter

Och Kajsa Ernst sa många kloka saker. Som att man kanske inte känner sig fullkomlig, förrän man inser att man är ofullkomlig. Att det är något befriande i det.

Programseriens två andra kvinnor – Lena Söderblom och Camilla Läckberg – är verkligen varandras motsatser. Lena har, än så länge, knappt sagt ett ord. Medan Camilla visar att hon, om skrivkramp uppstår i bokförfattandet, kan bli skvallerreporter. Hon värjer inte ens för tabufrågor om barnlöshet.

Två saker till:

  • Där mamman stökade till Kajsa Ernsts liv, upplevde hon ”villkorslös kärlek” med pappan. Hoppas det fortsatte så efter skilsmässan, även om han i programmet liksom bara försvann ur handlingen efter föräldrarnas skilsmässa.
  • Kajsas favoritdrink är Ginger margarita. Nåväl, även solen har sina fläckar…

Publisert:

LÄS VIDARE