Andreas: Jag är så otroligt lyckligt lottad

avHelena Trus

NÖJE

”Idol”-profilen om sin egen tv-serie, alla nya projekt – och om att vara kändis i Sverige

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Andreas Carlsson och ”Idol”-kollegan Laila Bagge flankerar Kim Fransson och Janet Leon, som båda är med i Andreas nya tv-program ”Made of Sweden”.

– I USA är det jätteviktigt att vara ett varumärke, säger Andreas Carlsson.

”Idol” har banat vägen för en tv-karriär i USA.

Nu planerar han ett filmprojekt med superproducenten Desmond Child.

Foto: Björn Lindahl
ANDREAS CARLSSON är hemma i Sverige igen. Efter en famgångsrik karriär i USA har han på bara några månader blivit en superkändis här. "Jag gör mer business nu än någonsin", säger han.

Det är grått ute.

Vilket inte hindrar Andreas Carlsson, 35, från att gömma sig bakom stora, svarta solglasögon.

Vi ses på hans stammishak som ligger bara minuter från hans vindsvåning på Östermalm.

Andreas första ”Idol”-säsong må vara över men hans tv-karriär fortsätter i samma kanal med ”Made in Sweden”, en programidé han tagit fram tillsammans med ”Idol”-kollegorna Laila Bagge och Anders Bagge.

– Jag har jobbat jättemycket, vi har spelat in varje dag i över två månader. Jag har lovat att göra allt i min makt för att få detta att flyga, säger Andreas.

Hjärnan bakom

I ”Made in Sweden” får tittarna följa lanseringen av artisterna Janet Leon och Kim Fransson.

– Det är kul att ha tagit fram en programidé när man för ett år sedan aldrig hade en tanke på att jobba med tv. Vi är producenter av musiken och hjärnan bakom affärsidén och det är det jag är mest intresserad av. Men programmet är ju inget ”Baren” – vi har ju inte sex i tv.

– I dag säger folk: ”är du inte rädd att misslyckas nu, nu har du ju fastnat i Sverige”, fortsätter han.

Vad menar de, tror du?

– Att jag har gått från supernivå till att göra svenska grejer. Men jag har redan vunnit. Jag gör mer business nu än någonsin. Jag har alltid tänkt på vad som skulle hända om jag blir sjuk, om jag inte kan jobba mer. Så jag bestämde mig för att hädanefter ska jag delegera arbetet och vara den som drar i trådar här och där i stället för att allt är kopplat till mig som person.

Tar du åt dig?

– Absolut inte. Gör mig gärna till en slagpåse, men min livsfilosofi när jag går upp på morgonen är att göra det bästa av dagen. Det är skönt att jag fortfarande har glöden, så länge jag har den spelar det ingen roll vad andra säger.

Är du orolig att förlora glöden?

– Nej, den är starkare än någonsin. För tre år sedan var jag nära att lägga av, men så kände jag att jag är så otroligt lyckligt lottad. Jag kommer mer till min rätt i ”Made in Sweden” än i ”Idol”, det är mer jag, entreprenören. Men det här är bara början.

Satsar på musikal

Samtidigt som han tuggar på lunchen rabblar Andreas Carlsson upp en rad kommande projekt. I USA väntar en pilotinspelning av ett amerikanskt musikprogram och möten med regissörer och bokförläggare till hans egenskrivna musikal- och tv-projekt om ”Dandy”.

– Jag har alltid haft en känsla av att jag måste komma hem till Sverige och träna. Jag visste tidigt att ”Dandy” kommer att innebära tv. Jag är i skolbänken hela tiden för att åstadkomma något större.

Som vad?

– Jag tar låtskriveriet till en annan nivå. Jag har skrivit färdigt en barnbok, men det är så klart inte bara en barnbok utan en bok man vill ta till en animationsstudio framöver, och sedan göra musiken till som jag redan har en plan för. Det är skitkul att vara kreativ.

Planerar en film

Att han har skrivit ”I kissed a girl”-Katy Perrys nästa singel ”Waking up in Vegas” beskriver han som det perfekta startskottet väl tillbaka i USA.

Han har också, tillsammans med den amerikanske producenten Desmond Child, köpt en story från magasinet Vanity Fair.

– En story vi ser en film i, något vi utvecklar just nu.

Andreas Carlsson fortsätter.

– Jag kommer att vara i USA fram tills det är dags för ”Idol”, om vi ska vara med. Vi vill väldigt gärna göra det och det är väl så gott som klart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Klick!