Mannerström: ”Snart är allt sexistiskt”

Uppdaterad 2018-08-17 | Publicerad 2013-08-09

TV4:s stjärnkock lockar restaurangbesökare med halvnakna kvinnor.

”Konst” menar kocken Anders Vendel – Nöjesbladets läsare håller inte med.

– Det måste ju innebära att Bingo Rimér är en av vår tids största konstnärer. Det faller på sin egen rimlighet, skriver läsaren Andreas Linder.

Hundratals kommentarer på Aftonbladet, tusentals delningar på Facebook och Twitterflödet går varmt.

Två veckor innan säsongspremiären av TV4:s  ”Kockarnas kamp” kritiseras stjärnkocken Anders Vendel, 42, för att ha marknadsfört sin restaurang med bilder på halvnakna kvinnor.

”Konst” hävdar kocken Anders Vendel själv om fotografierna.

– När vi gjorde installationen på vår restaurang var det ingen som reagerade. Det var först nu när jag lade ut bilden på min privata Facebooksida som reaktionerna kom och det har spridits överallt, säger Anders Vendel.

Läsarna rasar

Bland Nöjesbladets läsare finns många som rasar över bilderna. Onsdagens artikel om Vendel har redan fått tusentalsdelningar på Facebook och långt över 400 kommentarer.

– Jag brukar vara den första som klagar på allt PK-gnäll men detta var verkligen åt helvete sexistiskt. Inte ens subtilt!, skriver Kaj Fallström.

– På vilket sätt marknadsför han sin matlagning på det här sättet? Och att det skulle vara konst?! Herregud det här är - INTE konst det är ett vulgärt, skriver Elin Wikström.

– Personer som gillar sådana bilder har miljoner med porrbilder på nätet att tillgå. Med andra ord behöver en inte trycka upp sådant i ansiktet på alla andra, skriver Fumiko Morian.

TV4 förstår reaktionerna

Matilda Snöwall, genrechef för reality och livsstil på TV4, kan förstå att folk reagerar när de ser bilderna.

– Jag kan förstå att folk blir upprörda, men bilderna är inget vi står bakom. Jag tror att tittarna kommer att uppskatta programmet, som handlar om mat och matlagning. Så nej, jag tror inte att det påverkar programmet.

Tv-kocken Leif Mannerström menar att hela debatten är helt obefogad.

– Jag har inte sett bilderna men att visa halvnakna kvinnor har gjorts i alla tider, det är inget konstigt med det. Nu vågar man inte säga någonting alls, för snart är allt sexistiskt, säger Leif Mannerström.

”Otroligt överkänsligt”

Skulle du kunna visa halvnakna kvinnor på din restaurang?

– Jag tänker inte så. För mig är det inte sexistiskt hit eller dit. Ser jag en kvinna utan baddräkt rör det mig inte. Om han vill visa sådana bilder är det hans ensak, säger Mannerström.

Han menar att folk reagerar helt utan anledning.

– Allt har blivit så otroligt överkänsligt. För mig kan en halvnaken kvinna vara väldigt vackert, om hon är vacker, jag tror inte att man skulle sätta upp bilder på fula kvinnor. Men har man en bra restaurang med massa god mat behöver man inte en massa marknadsföring, säger Leif Mannerström.

Vet inte vad syftet är

Kocken Christian Hellberg, som bland annat medverkar i TV4:s ”Grillmästarna”, tycker att naknebilder ligger långtifrån restaurangbranschen.

– Jag har inte sett bilderna själv utan bara hört talas om dem. Men vill han använda bilderna så är det upp till honom. Själv skulle jag inte använda dem. Jag vet inte riktigt vad syftet är heller, det känns väldigt långtifrån restaurang, säger Christian Hellberg.

ANNONS