Neeson: ’Jag har aldrig varit så rädd’

Stjärnan om höjdrädslan som aldrig går över och nya ”Nonstop”

För fem år sedan var han nära att knäckas av hustrun Natascha Richardsons tragiska dödsolycka.

I dag har Liam Neeson inte bara orkat börja om utan också blivit action­stjärna och en av Hollywoods bäst betalda skådisar.

För Nöjesbladet berättar huvudrollsinnehavaren i ”Nonstop” om hustruns gåva han alltid bär, höjdrädslan som aldrig går över och beslutet att göra ”Taken 3”.

Vi börjar med det sistnämnda när vi träffas på ett hotell på Manhattan.

Då har det just meddelats att ”Taken”, den överraskande succén som på äldre dar gjort Neeson till action­stjärna, får ytterligare en uppföljare.

- Varför jag nappade? För att de lovade att ingen skulle kidnappas i trean, säger irländaren som får 130 miljoner kronor för rollupprepningen.

- Hade min dotter i filmen tagits igen hade jag varit en sensationellt usel förälder.

Den Sverigeaktuella ”Nonstop” med Julianne Moore och Michelle Dockery från ”Downton Abbey” är en thriller i samma actiongenre.

”Muddrar tanter”

Neeson, 61, spelar en alkoholiserad air marshall på ett flyg där en okänd utpressare hotar att döda en passagerare var 20:e minut om hans krav inte uppfylls.

- Regissören Jaume Collet-Serra älskar thrillers och Alfred Hitchcock, precis som Julianne. Han överanalyserar inte saker och gillar att repetera. Vi jobbar bra ihop.

Thrillern visar hur fel det kan bli när vi dömer efter förutfattade meningar.

Neeson har själv utsatts för det.

- Jag är från Irland där vi från 1970-talet kroppsvisiterades varje gång vi skulle på ett plan till England. Men jag fattar att det sker.

- Ibland, när jag ser någon gammal tant som lyfts upp och muddras i säkerhetskontroller vill jag bara skrika, ”Skärp er, använt sunt förnuft”.

- Men jag vet att de bara gör sitt jobb.

’Känner mig lite naken’

Neeson uppger att han inte är rädd för att flyga.

- Jag är inte vidskeplig, men jag har ett litet kors som min fru gav mig för 20 år sedan. Jag har glömt det på otaliga hotellrum men alltid fått tillbaka det. Jag känner mig lite naken om jag inte har det runt halsen.

- Har jag sedan bara en bra bok med mig kan jag koppla av helt, trots att jag är höjdrädd.

Har du varit det hela livet?

- Jag blev det 1989 när jag gjorde ”Darkman” med regissören Sam Raimi. I en av scenerna jagar min rollfigur Larry Drake, som sitter i en helikopter. Jag skulle klättra upp efter honom. Jag hade säkerhetslina och Sam försäkrade mig att vi bara skulle lyfta runt två meter.

- Under tagningen grep jag tag i honom. Men när jag tittade ner var folk som myror. Vi var runt 60 meter över marken och jag bara frös. Jag har aldrig varit räddare i mitt liv än i den stunden och det går aldrig över.

Får du inskrivet i kontraktet att slippa sånt numer?

- Nej, det räcker med att viska i regissörens öra - ”Låt stunt­mannen göra det”.

Liam Neeson om …

På Golden Globe-galan i januari.
På Golden Globe-galan i januari.

… valet av galakläder

Ända sedan ”Schindlers list” klär Georgio Armani mig. Jag ringer bara och säger att jag ska på en gala så dyker två snälla herrar upp, en av dem är skräddare, med en garderob full av fantastiska kläder.

Liam Neeson i ”Taken 2”.
Liam Neeson i ”Taken 2”.

… att vara 61 och actionstjärna

Ofta får jag manus där min rollfigur är i 20-årsåldern. När jag påpekar det för min agent säger han, ”Oroa dig inte”. Ett par månader senare får jag samma manus där min roll­figur plötsligt är i 50-årsåldern.

Liam Neeson med Michelle Dockery och Julianne Moore.
Liam Neeson med Michelle Dockery och Julianne Moore.

… motspelerskorna Julianne Moore och Michelle Dockery

Till och med när vi precis var klara för en tagning försökte Julianne pumpa Michelle på information om tredje säsongen av ”Downton Abbey”.

Publisert: