De knäcks av elstötar

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mardrömstävlingen utlöste storbråk med SVT- produktionen i ”Mästarnas mästare”

1 av 5

Elstötarna knäckte deltagarna.

Men tittarna får aldrig se mästarnas ilska och storbråket när kamerorna stängts av.

- Det har gått ett halvår och jag får fortfarande ångest, säger Mattias Sunneborn.

I ”Mästarnas mästare” i kväll ökar SVT spänningen rejält.

Åtminstone den elektriska spänningen.

Deltagarna för en ring runt ett femton meter långt rör. När ringen nuddar röret får deltagarna 8 000 volt genom kroppen. De tvingas dessutom att vara barfota för att stötarna ska bli extra kännbara.

Kunde inte sluta gråta

Efter att ha fått två kraftiga elstötar kollapsar Johanna Sjöberg i tårar.

- Det kändes som det mest obehagliga jag gjort. Jag blev rädd och ledsen, bara skakade och grät. Jag grät i typ en timme efteråt, kunde inte sluta. Jag kan bara inte förstå hur de kunde ha med den tävlingen, säger hon.

Även längdhopparen Mattias Sunneborn reagerade starkt på grenen.

- Det har gått ett halvår och jag får fortfarande ångest när jag tänker på det. När jag slog i röret en andra gång bara small det till. Jag fick sån panik. Jag gick därifrån och vandrade runt ett träd och funderade. Men så fortsatte jag ändå, säger han.

Rädslan blev särskilt stark av minnesbilderna från en olycka i barndomen.

- När jag var nio år fick jag en elstöt från ett vägguttag när vi renoverade hemma. Jag tänkte på olyckan hela tiden och jag fick tårar i ögonen. Jag var riktigt, riktigt rädd. Men på något vänster fortsatte jag. Det satte sina spår. Jag kunde inte sova den natten och hade mardrömmar om tävlingen i flera veckor efteråt, säger han.

Efter tävlingen var storbråket ett faktum när deltagarna konfronterade deltagarna SVT och produktionsbolaget Meter.

- Vi tyckte att de hade gått för långt. Man är full av känslor efteråt, rädsla, chock och ilska. Vi fick lite ursäkter och en kompensationsmiddag, säger Sunneborn.

”Kändes inte okej”

Theresia Larsson:

- Jag tror vi alla var relativt överens om att det verkligen var ett gränsfall. Det kändes inte okej och det gjorde vi klart för dem, säger hon.

Inför tävlingen informerade SVT deltagarna att medicinsk personal godkänt tävlingen och att spänningen var hög, men att strömmen var mycket låg och ofarlig.

- Vi sa ifrån att det inte kändes okej. Jag ifrågasatte att det inte kunde vara bra för kroppen. Det kändes inte hälsosamt även om tävlingen var godkänd av någon slags läkare. De verkade tycka synd om oss eftersom vi mådde dåligt och middagen blev lite plåster på såren, säger Sjöberg.

Försvarar elstötarna

Anders Wistbacka, projektledare på SVT för ”Mästarnas mästare”, försvarar de hårda elstötarna.

- Vi ville att deltagarna skulle tvingas vara mycket fokuserade. Och som alltid i programmet fanns det medicinsk personal närvarande under inspelningen. Om de fick en ursäkt måste det ha kommit från någon på produktionsbolaget. Jag bad inte om ursäkt och känner inte att jag hade anledning att göra det heller, säger han.

Publicerad: