OM de kommer missa inte...

NÖJE

Visst är Elephant Man och Beenie Man suveräna entertainers, men om du frågar mig om tio år vilka liveuppträdanden jag minns av dagens aktuella reggaeartister kommer jag att svara Capleton, Lady Saw, Bounty Killer och Buju Banton. De står i en klass för sig. Och två av dom kommer äntligen till Sverige!

’’Ja, OM de nu kommer’’ suckar många. Många avfärdar gärna reggaeartisters inställda konserter med ett ’’Tja, jamaicaner och marijuana, du vet’’. Men så är givetvis inte fallet. Artisterna själva kommer gärna. Att T.OK. och Damian ”Junior Gong” Marley ställt in senast beror på EU och Schengen-avtalet. Fästning Europa, du vet. ’’Vi-vill-inte-ha-fler-svarta-i-Europa-men-vi-är-inte-rasister-vi-har-inte-råd-men-har-nyaste-Ericsson-vi-har koloniserat-och-sugit-ut-tredje-världen-men-de-är-fortfarande-skyldiga-oss-pengar-med-ränta’’-mentaliteten, du vet. Med andra ord, visumtvång för jamaicaner. Detta faktum innebär att det numera krävs en betydligt högre professionalism och organisation kring artisterna, från bokare, managers och skivbolag, eftersom det inte handlar om nån formalitet utan komplicerad byråkrati. Det ska dock sägas till deras försvar att det inte är lätt med alla olika människor i olika länder som är involverade. Men OM nu Lady Saw och Capleton kommer, är det upplevelser du absolut inte får missa.

Det är genom liveuppträdanden och dubplates för sound systems som artisterna tjänar sitt levebröd. Och deras rykte på scen är avgörande för deras popularitet. Capleton har så många hits, och hitsen ’’rewindas’’ alltid, att hans konserter oftast pågår i timmar. Och det är inte bara publiken som tar med sig eld för att förtydliga hans budskap, utan Capleton konkurrerar med Rammstein om den bästa sprakande tillställningen. Capleton sa i en intervju för Aftonbladet nyligen att han kommer att göra samma show i Sverige som i Jamaica.

Medan Capleton blir bannlyst från scener för sitt militanta, eldiga budskap får Lady Saw böta efter sina uppträdanden för ett alltför sexuellt vågat språk. Och då menas inte bara lyriken utan kroppsspråket. Lady Saws uppträdande kan göra Larry Flynt generad men hon är långt ifrån en dum brutta som bara försöker sälja på sex. Lady Saw är en stark kvinnlig förebild som tagit sig fram i en mansdominerad bransch.

Hoppas att inget Schengenavtal, inga bokare eller managers ska ruinera juli för alla dancehall lovers.