Fyrverkerifinalen ställs in – för djurens skull

Publicerad 2018-06-15

Under årets dansbandsvecka i Malung ersätts den traditionsenliga fyrverkeriavslutningen med en midnattskonsert – för att skona djuren.

– Man får ju tänka på alla, fyrbenta som tvåbenta, säger Åsa Hedlöf, ansvarig för bokningen vid Dansbandsveckan.

Vecka 29 närmar sig med stormsteg och med den årets dansbandsvecka i Malung.

När den sista dansen valsats ut avrundas festivalen traditionellt sett med ett fyrverkerispel över Orrskogen. Men inte i år.

För första gången blir besökarna utan smällar och ljussken till midnatt, vilket Dala-Demokraten också skrivit om.

– Det är för djurens skull, för vi vet att det finns djur som far illa av smällare och raketer. Man får ju tänka på alla, fyrbenta som tvåbenta, säger Åsa Hedlöf, ansvarig för bokning av band vid Dansbandsveckan.

”Jills Veranda”-stjärna ersätter

Beslutet att ställa in fyrverkerierna fattades bland annat efter kontakt med de lokala hundklubbarna. Ljusspelet ersätts i stället av en midnattskonsert med countrystjärnan Doug Seegers, känd från tv-programmet ”Jills Veranda”.

Även om beslutet glädjer ortens fyrbenta, samt deras hussar och mattar, återstår att se hur det tas emot av besökarna.

– Vår förhoppning är att det tas emot väldigt positivt med tanke på djuren. Jag vet att det är många besökare som kommer dit enbart för att titta på fyrverkeriet, framförallt från vårt grannland Norge där det är förbjudet, säger Åsa Hedlöf och fortsätter:

– Men vi har ändå tagit det beslutet att vi inte ”skjuter upp pengarna i luften”.

Om Åsa Hedlöf får bestämma kommer djuren att skonas från oväsen även under kommande dansbandsveckor.

– Jag har tre hundar själv och jag vet att många djur i Sverige far illa av de här raketerna, det kan bli väldigt stora skador för dem. Så jag kommer att driva frågan att vi inte ska ta tillbaka det nu när vi har gått i från det, säger Åsa Hedlöf på Dansbandsveckan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln