Bråken kring Mr Cool

Dödshotad efter Mr Cool-debatten: De hoppas att mina barn ska bli våldtagna

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors omtalade Mr Cool-låt delar sociala medier i två läger.

Nu vittnar båda sidor, kritiker och försvarare av artisterna, om att de fått ta emot kränkningar och dödshot.

– Vi har fått rejäla bomb- och mordhot, säger Magdalena Bibik-Westerlund, som driver Stockholm comedy club.

En tre år gammal låt av humorkaraktären Mr Cool, spelad av komikern Anton Magnusson, har rört upp känslor i Sverige. Kändisar har uppmanat sina följare att anmäla låten med titlen ”Knulla barn” på Spotify. Den är nu borttagen, men diskussionen fortsätter i sociala medier – och stämningen är hätsk.

I vissa fall har det gått så långt att det både handlar om kränkningar och hot.

Anton Magnusson ska själv ha blivit mordhotad, berättade hans kollega Simon Svensson tidigare för Nöjesbladet.

Nu drabbar det även arrangörer. Magdalena Bibik-Westerlund, som driver Stockholm comedy club, skriver på sin Facebooksida att hon blivit hotad till livet. Anledningen är att hon, till skillnad från flera andra restauranger och pubar, inte ställer in ett kommande evenemang med komikern Simon Gärdenfors, som medverkar på Magnussons låt.

– Jag blev halvt nedringd och mejlad. Det kändes som en telefonväxel. Min familj kom inte fram. Det ringde konstant mitt i natten, säger Magdalena Bibik-Westerlund.

Arrangören om beslutet

Hon har slutat räkna, men enligt henne har hon fått över tusen mejl och samtal efter att en person lagt upp hennes kontaktuppgifter i sociala medier.

– Vi har fått rejäla bomb- och mordhot. Det känns olustigt, säger Magdalena Bibik-Westerlund och berättar att folk även ska ha önskat att hennes barn blir våldtagna.

Har hoten fått dig att tänka om angående evenemanget?

– Nej, tvärtom. Om du ringer med glåpord och kallar mig för saker, hotar mig och min familj. Tror du att du är närmare eller längre ifrån att få som du vill? Jag kan inte leva i en värld där den som skriker högst ska få någon att ändra sitt beslut, säger Magdalena Bibik-Westerlund, som önskar att debatten varit mer nyanserad.

– Vi är en snäll klubb, det vill säga att vi har snällt material, publiken vill inte ha rå stand up. Det vet Simon Gärdenfors om och det har han respekterat i alla år vi har bokat honom. Han är rolig och omtyckt av publiken, och håller sig verkligen inom ramarna för våra värderingar.

”Måste hålla sig till sakfrågan”

Retorikexperten Elaine Eksvärd var en av de som tidigt uppmanade sina följare att anmäla Mr Cool-låten. Även hon ska ha fått motta hot.

– Det är faktiska pedofiler som hört av sig och sagt att äntligen kommer så kallat sex med barn bli legaliserat. Sen har folk hotat mig och sagt att de vet var jag bor. Jag tycker det är väldigt sorgligt för jag tycker man måste hålla sig till sakfrågan, säger hon och fortsätter:

– Jag uppmanade folk till en sak, att anmäla låten till Spotify. Jag har aldrig uppmanat till någonting annat. Jag tycker man måste kunna föra debatten på ett sakligt plan.

Kritikerna menar att Magnussons låt uppmanar till att utföra övergrepp på barn. De som försvarar Magnusson menar i stället att det handlar om yttrandefrihet, att det rör sig om ironi och att det är tillåtet att skämta om allt.

Förundersökning inledd

Polisen har fått in flera anmälningar angående Anton Magnussons kritiserade Mr Cool-låt.

Enligt en anmälan som kommit in ska komikerduon Anton Magnusson och kollegan Simon Gärdenfors ”uppmanat allmänheten att begå brottslig gärning genom att uttala: ’Vi gjorde låten för att fler ska våga utsätta barn för sexuella övergrepp’”.

Nu har en förundersökning inletts mot Magnusson och Gärdenfors, vilket åklagare Emma Adolfsson på Södra Skånes åklagarkammare bekräftar i ett mejl till Nöjesbladet samt poängterar att de i nuläget inte är misstänkta för något brott.

”Förundersökning har inletts av Polismyndigheten som satt rubriceringen uppvigling. Gärdenfors och Magnusson är så kallade utpekade personer men i nuläget inte uppsatta som skäligen misstänkta. Därefter har ärendet lottats in till åklagare, det vill säga mig. Jag har gett direktiv till polisen att skicka mig det material som anmälan gäller”, skriver Emma Adolfsson.

Artisten: ”Till alla som missförstått vår humor”

Nöjesbladet har sökt Anton Magnusson utan resultat. Men i söndags valde hans kollega Simon Gärdenfors att uttala sig.

”Till alla som missförstått vår humor kommer här ett klargörande: Vi vänder oss givetvis emot alla former av sexuella övergrepp och svaret som florerar i sociala medier där vi skämtar om motsatsen är ironiskt med syftet att framkalla komisk effekt”, skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

Elaine Eksvärd står fast vid sin åsikt.

– Folk har sagt att jag som retoriker borde förstå låtens kontext och ironi. Men det som komiker borde förstå är att kontexten är världen och i världen har ett av fem barn blivit sexuellt utnyttjade. Det är inte ironi, det är fakta, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Provokatörerna som har delat Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Bråken kring Mr Cool

Mr Cool

Simon Gärdenfors

Elaine Eksvärd