Krisåtgärder i ”Bonde söker fru”: Döljer efternamnen

Linda Lindorff: ”Vill att det ska vara rättvist”

avLouise Åström

Dolda efternamn, enskilda möten och nattvakter.

För att kärleksjakten i ”Bonde söker fru” ska bli rättvis använder sig TV4 av flera åtgärder.

– Man kan ju bli blixtförälskad och sugen, säger Linda Lindorff.

Andreas, Per, Simon, Henrik och Susanna är namnen på de fem bönder som hittills presenterats inför den nya säsongen av ”Bonde söker fru”. Till skillnad från förr har TV4 i år valt att bara gå ut med förnamn, bostadsort och ålder på bönderna. Efternamnen hålls hemliga.

Anledningen är att produktionen vill förhindra det faktum att personer och potentiella brevskrivare ska ta kontakt med bönderna via sociala medier innan programmet börjar spelas in.

– Vi har ju märkt under de senaste åren att det har varit lite för mycket kontakt innan programmet. Tjejer som tar för sig lite tidigare och inte följer den struktur som vi önskar. Det är väl härligt att man tar initiativ men vi vill att det ska vara rättvist och att alla ska ha samma förutsättningar, säger programledaren Linda Lindorff.

Kärlekskaos och magont

Hon intygar att det här är en krisåtgärd för att programmet ska kunna följa med i historierna från början.

– Det har ju varit lite kärlekskaos tidigare och jag har suttit med både hjärtklappning och ont i magen och känt ”hur gör vi det här?”.

TV4 ser åtgärden som ett sätt att undvika tjuvstarter.

– ”Bonde söker fru” handlar om böndernas längtan och jakt att hitta sitt livs kärlek. Självklart vill tittarna vara med när kärleken slår till så i år har vi försökt försvåra ”tjuvstarterna” på detta vis, säger Clara Tengbom, exekutiv producent för programmet.

”Ej förhindra kärlek”

Ett antal situationer har uppstått under åren vilket försvårat för produktionen. Dels har bönder hoppat av programmet på grund av att de fallit för en brevskrivare innan inspelningen dragit igång ordentligt. Det har också hänt att två bönder fallit för varandra.

Tidigare år har bönderna fått ses i Stockholm för att träffa produktionsbolaget och säga hej till varandra innan inspelningarna börjar. Så blev det inte i år.

– Det har vi också ändrat på i år. De har fått komma upp en och en. Det här är inte ett sätt att förhindra kärlek för det enda vi vill är ju att alla ska få bli kära. Men det är ett sätt att se till att det inte sker just nu utan längre fram när vi är beredda, säger Lindorff.

Nattvakter på slottet

Varje år får de fyra bönder som tittarna följer i tv speed-dejta sina brevskrivare. De nervösa mötena sker på Sundbyholms slott, som ligger på en Udde vid Mälaren.

Vid den här tiden bor bönderna och deltagarna under samma tak. För att produktionen ska ha koll på att de medverkande håller sig i rätt rum har produktionen tidigare använt sig av nattvakter. Enligt Tengbom har de personal på plats dygnet runt på Sundbyholm under inspelning.

– Man har bondeansvariga som tassar runt litegrann nattetid på Sundbyholms slott och har koll på vart folk är. Det är ju inte bara för att hålla bönderna isär. Det är ju så att bönder ibland blir ivriga och smiter ut och brevskrivare ibland vill smita in. Man kan ju bli blixtförälskad och sugen, säger Lindorff.

Kommer det finnas nattvakter på Sundbyholms slott i år?

– Ja, det kommer det nog att bli. Mer för att bönderna och deras brevskrivare inte ska hitta på fuffens nattetid.

”Bonde söker fru” startar med casting-avsnittet i TV4 och på TV4 Play den 5 april.

ARTIKELN HANDLAR OM