McGregor verkar ha en jobbig vän

NÖJE

Jag har inget emot skådespelare som sjunger eller författar.

En del är bra, andra inte.

Minnie Driver är bättre än Kevin

Spacey, Ewan McGregor intressantare än Sean Astin.

Ewan McGregor tog ledigt från skådespelandet och for runt jorden på motorcykel i fyra månader. Som reskamrat hade han Charley Boorman, men det var inte precis en liten tur i anonymitet. Trippen finns dokumenterad både som bok och tv-film/dvd, "Long way round".

Det var ett sätt för Ewan McGregor att finansiera resan från London till New York, via Ryssland, Mongoliet, Sibirien och Alaska.

Men att ta med ett tv-team förändrade resan. I boken, där de två skådespelarna turas om att berätta, skildras öppenhjärtigt och utlämnande alla problem. Ibland utnyttjar McGregor sitt kändisskap, som när han visar Star Wars-foton för att korta tiden med ryska poliser.

McGregor framstår som sansad och vettig, medan Charley Boorman känns som ett jobbigt ressällskap.

Sean Astin spelade Sam i "Sagan om ringen" och efterföljarna. Innan dess hade han ett 20-tal roller, mest framgångsrika var "Goonies" och "Rudy". Han är ingen märkvärdig skådespelare, men uppväxt i Hollywood med en Oscarsvinnande mamma (Patty Duke) och en tv-kändis som styvpappa (John Astin).

Att döma av boken "There and back again" är han en rätt tråkig och ängslig människa. Som inblick i hur skådespelare bekymrar sig för sina egon är det fascinerande läsning. Även Astin är öppen mot läsaren, ibland dumdristigt så, och vill man veta hur en filminspelning ser ut med den vanlige aktörens ögon är boken en bra grundkurs.

Inga skandaler, men lite om när Stuart Townsend fick sparken som Aragorn och ersattes av Viggo Mortensen. Samt Sean Astins komplex inför Ian McKellen. Tja, Astin har komplex inför mycket och många och är alltid rädd att något farligt ska hända. Eller repliker strykas.

Skådespelare som sjunger brukar hånas, men jag är beredd att öppna öronen för alla.

Minnie Driver har skrivit de flesta låtarna på sin debut "Everything I"ve got in my pocket". Dessutom vågar hon sig på Bruce Springsteens "Hungry heart" och gör den personligt, nedbromsad, lågmäld.

Kevin Spacey visar sig vara en mycket duktig sångare. I sin nya film, som han även regisserat och skrivit, spelar han Bobby Darin. På soundtracket till filmen "Beyond the sea" är det Spacey som sjunger alla sånger, från "Splish splash" till "Simple song of freedom". Det gör han bra. Problemet är mer att Bobby Darins hits inte är musikhistoriens bästa.

Man kan alltså imponeras av hur perfekt Kevin Spacey går in i låtarna - men det är inte särskilt kul att lyssna på.

Men filmen ser jag fram emot.

Ewan McGregor har börjat jobba igen. Han är med i sju filmer som ska ha premiär i år. Mest förväntningar är det väl på "Star wars episod III". Att döma av hans bok lär det bli publikrusning även i Kazakstan.

Dagens rätt

Jens Peterson

ARTIKELN HANDLAR OM