Kajsa Mellgren om tuffa året: lungan har kollapsat 14 gånger

avJakob Meijer

NÖJE

Den tidigare ZTV-programledaren var helt frisk fram tills förra året då hon fick ena lungan punkterad.

Efter det har Kajsa Mellgren varit inlagd på sjukhus 14 gånger – och läkarna har fortfarande inga svar på vad felet är.

– Det känns som att någon sticker in i en kniv i skuldran utan bedövning, säger hon till Nöjesbladet.

Tv-profilen Kajsa Mellgren, 44, kan se tillbaka på ett tufft år.

I januari förra året fick hon föras akut till sjukhus med en punkterad lunga. Och i veckan kollapsade lungan igen, den fjortonde gången på drygt ett år, vilket Expressen var först att rapportera om. Och enligt Mellgren, som ligger inne på sjukhus, har hon fortfarande inte fått svar på vad felet är.

– Läkarna har olika teorier, men de vet inte själva vad det verkar. Det har talats om blåsor på lungan, sprickor, och om lite av varje. Men det är inget som bekräftats inför mig. Bara att jag haft en otrolig otur, säger hon till Nöjesbladet.

Mellgren, som tidigare varit helt frisk, genomgick en operation för ett år sedan där man tog bort ett lungblad, men operationen ska ha misslyckats och problemen har alltså återkommit.

”Ena dagen är jag supersjuk”

Ungefär var sjätte vecka har hon fått läggas in igen, två till fem dagar i taget.

– Det är pyssligt att försöka förklara. Ena dagen är jag supersjuk och andra är man precis som vanligt, förutom att man inte kan bära, säger Mellgren.

1 av 3 | Foto: Karin Törnblom
Kajsa Mellgren.

Mellgren, som slog igenom på 90-talet som programledare i ZTV, jobbar i dag som castingansvarig, nu senast med TV3:s ”Ensam mamma söker”. Hon berättar att hon har kunnat jobba på ungefär som vanligt.

– Ibland kan jag jobba, ibland inte för man är trött och har ont. Är hålet i lungan jättestort blir det andningspåverkan och det är svårt att gå i trappor, och svårt överlag att gå uppför en backe. Men annars kan man röra på sig, säger hon.

– I mitt jobb fungerar det med att jobba hemifrån när jag inte har en massa intervjuer. Som tur är har det fungerat relativt bra. Lite sjukskriven måste man vara när de gör ingreppen, och givetvis när man ligger inne.

Hoppas få resa igen

Kajsa Mellgren beskriver sig som ett träningsfreak, men på grund av sina problem får hon inte lyfta tunga saker.

– Egentligen får jag bara lyfta två liter mjölk. Det gör en väldigt begränsad. Men det är under tre veckor, sen kan man leva som vanligt.

Mellgren berättar att man nu har sprutat in ett läkemedel i lungan med förhoppning om att det ska bli bättre.

–De gjorde det i dag. Det ligger jag med i kroppen i några timmar. Sen ska de se om lungan kan ”klistras” fast i kroppen på något vis, och då hoppas de att det ska hjälpa så jag inte får det igen.

Under året har Kajsa Mellgren på grund av sina problem fått flygförbud. Förhoppningen är att hon snart ska kunna resa igen.

– Jag har inte fått flyga sedan januari. Man kan säga att jag har varit klimatsmart, säger hon och skrattar.

– Jag längtar efter att kunna åka på någon kort semester. Jag får inte flyga för långt i början. Men att äta god mat i Italien hade varit kul.

Tre skandaler i kändisvärlden 2018 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM