Mejla

Jan-Olov Andersson

Personkemin funkar på alla

NÖJE

Jan-Olov Andersson om veckans tv

När Magnus Uggla flyttade in på en ­cirkus blev det stentrist. När Anne Lundberg gjorde det, blev det tvärtom.

Det handlar om nyfikenhet, personkemi och attityd.

Jag gillade verkligen Magnus Ugglas två SVT-serier ”Var fan är mitt band?” (2008) och ”Var fan är min revy?” (2009), där han fick visa upp en mer självironisk och komisk sida av sig själv (inte för att han någonsin varit tråkig).

Jag gillar Magnus Uggla över huvud taget.

Men premiäravsnittet av TV4:s ”Uggla flyttar in”, på en cirkus, var närmast skandalöst poänglöst och onsdagens program, på ett ålderdomshem, var ­nästan lika trist. Har snittat 673 000 tittare.

När nu Anne Lundberg i SVT:s ”Landgång” i går skulle flytta in och laga mat hos Cirkus Olympia, är det rätt självklart att dra paralleller med Ugglas programserie.

Genom åren har ”Landgång” varsamt förändrats och förnyats säsong för ­säsong. I år har Lundberg omväxlande lagat mat på en afrikansk sjukhusbåt, ett kloster i Vadstena och Sveriges ambassad i USA. ­Hennes förtroendekapital hos dem i tv-sofforna är stort, i snitt har över 800 000 tittat.

Nu hjälpte hon Katarine Cule, självlärd kock som tjoffar ihop maten utan ­recept i sin husvagn när ­cirkusen turnerar runt och gör 200 föreställningar på 170 olika orter i landet. Cule har aldrig varit i tv-rutan och var nervös, men Anne Lundbergs personkemi tycks fungera på alla och det ­dröjde inte länge förrän den ­blyga kocken gick rakt ­genom rutan, som man ­brukar säga.

Över huvud taget blev programmet till små trivsamma miniporträtt av några av människorna på cirkusen. Av ägarinnan med alla ­sina hundar, av en trapetsartist, av en som berättade att bästa åldern för en cirkusartist är 20-35 år och sedan lite skamset erkände att han snart var 40…

Där Magnus Uggla försökte vara rolig och lite cool, var Anne Lundberg i stället nyfiken och fick bra kontakt med alla hon närmade sig.

Det handlar - som sagt var - om nyfikenhet, personkemi och attityd.

I kväll ser jag ”Doobidoo” och ”Skavlan”, i SVT1.

Nöje

Karin Laserow. Färgstark antikexpert i TV4:s underhållande ”Bytt är bytt”.

Sport

Ola Toivonen. Räddaren i ­nöden i en rätt trist EM-kvalmatch i fotboll, i Kanal 5.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan-Olov Andersson