SVT:s flaggskepp kämpar i motvind

Reporter: Markus Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Härda ut.

Tugga taggtråd.

Det här är sista långa uppförsbacken före Örnsköldsvik.

Det blir knappast värre.

Om pressavdelningen på SVT skulle skriva den här krönikan hade det låtit ungefär så här:

Det blir en fantastisk deltävling i Göteborg. Det finns något för alla. Mamma och pappa, barnen och mormor, chipsen och dipmixen. Vi kommer få se pop och rock, världspremiären för Dr Albans nya låt med Jessica Folcker och State Of Dramas återkomst, visor och growl (sångstil där relativt unga människor försöker låta som Kakmonstret med munnen full av kaka). Sveriges största fest har aldrig varit bättre. Nu ska vi vinna Eurovision igen. Välkomna!

Rena rama fantasier, med andra ord.

SVT och SR har inte haft en bra vecka. Medan Viasat kör om public service genom utmärkta sportsändningar från OS passar SR på att trycka paus för komikern Soran Ismail. Allt enligt följande märkliga devis: vi klappar hellre troll än riskerar vår objektivitet.

Nu ska det här inte handla om Malena Ernmans hedervärda beslut att inte medverka i radioprogrammet ”Karlavagnen”. Men även Melodifestivalen grinar illa i motvind.

Det ser, efter två program, kämpigt ut. Programledarna jonglerar med halvdana skämt, manuset har syrebrist, humorn består av små barn som kan säga ”genusanalysen” och hundratusentals tittare lämnar soffan efter premiären.

Fortsätter den trenden kommer folk att börja svettas. Om SVT inte får sända världens största sportevenemang igen och Melodifestivalen börjar tappa vad har de då för tittarmonster kvar? ”På spåret”?

Tredje deltävlingen i Göteborg handlar om lite mer än huruvida Oscar Zia lyckas gå till final.

Och med tanke på genrepet och pausunderhållningen, som bland annat innefattar operett och kommentatorn Jacob Hårds röst, så ... god natt.

Musiken är ungefär på samma tråknivå som i Linköping. Men en sak misslyckas inte SVT med längre. Startfälten är ständigt konstruerade så att det är svårt att förutspå hur åtminstone fem bidrag placerar sig.

Det handlar om Outtrigger, Oscar Zia, CajsaStina Åkerström, Dr Alban & Jessica Folcker och State Of Drama. Ett annat scenario känns orimligt.

Outtriggers tvångströja är det enda som egentligen förtjänar att gå till final. Zia lär vara given med tanke på sin hårt drillade armé av röstsugna fyraåringar och 40-åringar som minns sitt ljuva Backstreet Boys. Och Dr Alban är den stora underhållaren.

Har ingen aning om vad yngre tittare tycker om Alban. Men personligen minns jag ett svunnet 90-tal. Framför allt singeln ”Alla vi” som tandläkaren spelade in med Björn Borg, Tomas Brolin och den tredje killen som ingen minns namnet på.

Vad hände med den tredje killen? Blev han medlem i Kent? Sådant kan man fundera på i väntan på Alban.

Och glöm aldrig:

Flash it, flash it!

LÄS MER: Markus Larsson sätter plus på kvällens låtar

Publicerad: